Monday, December 29, 2008

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH DAN MASIHI

"Aku tengok ramai orang pergi masjid tadi. Ada majlis apa kat masjid?" Tanya dia 1.

"Ahli nerakalah kamu wahai sahabatku, Hahahaha" Jawab dia 2.

Kepada korang yang tak tahu, kita dah masuk tahun baru islam 1430H dah. Mesti korang tak tahu, kan? Tu la sebab kau tak pergi masjid maghrib semalam untuk baru doa akhir tahun dan awal tahun. Bacaan doa akhir dan awal tahun pun korang tak tahu, kan? Sebab maghrib semalam mesti tengah baru nak balik kerja, tersekat dalam kesesakan jalan raya, tengah main futsal, tengah joli duit PTPTN, tengah beratur nak mandi.

Tapi takpe, paling kurang, lepas baca entri ini, korang dah tahu yang kita dah masuk tahun baru islam 1430H. Biasalah manusia ada kesilapan, terlupa tahun baru islam. Ye lah, masa sambutan tahun baru islam, mana ada orang nak main bunga api. Mana ada artis nak melalak-lalak buat konsert. Jauh sekali ada nak buat kiraan "3, 2, 1" sampai pukul 7.05pm (ikut waktu maghrib negeri masing-masing). Tapi tahun depan jangan lupa pula. Aku dah bagi pesanan ni.

Mana negeri yang ambil cuti pelepasan, selamat bercuti. Mana yang tak, selamat akan bercuti tahun baru masihi 2009.

Happy Both New Year!

Sunday, December 28, 2008

BACK TO SCHOOL

Sesi pembelajaran semester baru telah bermula.

Duit pinjaman pun dah dapat.

Tapi kelas hari pertama malas nak pergi. Malas sial!

Semester baru (Semester akhir) penuh dengan junior baru (kenal) dan penuh dengan azam-azam lama, ingin belajar sungguh-sungguh misalnya.

Persekitaran baru. Kawan baru. Tugasan baru. Pensyarah baru. Azam? lama.

Ayuh ke kelas. Usha awek!

Monday, December 22, 2008

HISTERIA : YANG SEDAP DAN YANG KURANG


Aku pasti ramai yang teringin dan terngiur-ngiur hendak menonton filem Histeria yang telah menjengah pawagam sejak dari hari Khamis yang lalu. Dengan barisan pelakon lama dan baru, bermutu dan berkutu, prop yang nampak 'real', imbasan demi imbasan dan elemen terkejut menghiasi filem ini.

Aku baru menonton filem ini petang tadi bersama "Cikgu yang kena hantar mengajar ke Sarawak", Cikgu Aminudin Salleh.

Barisan pelakon yang diketengahkan oleh James Lee memang tengah meletop! buat masa sekarang seperti Scha Alyahya dan Liyana Jasmay, yang nampak begitu menonjol wataknya sebagai Alissa dan Murni.

Barisan pelakon baru (sebab aku rasa tak pernah nampak dorang berlakon) seperti Yuhana sebagai Jue nampak kaku tetapi disembunyikan dengan wajah cutenya.

Yana (Pengarah "Selamat Pagi Cinta") turut memainkan watak sampingan, Zeta, Pengawas-junior-yang-cute-tetapi-lesbo. Wataknya sebagai lesbo aku rasa sedikit menjadi dengan cara dia mengayat Alissa, cara dia jeles dengan keakraban Alissa dan Murni, jeles dengan Riz (pakwe Alissa yang dilakonkan oleh Reefa). Nampak la yang dia tu sungguh-sungguh menagih kasih seorang wanita bernama Alissa.

Filem ni berkisarkan tentang geng Pink Ladies yang merupakan senior di sekolah yang bernama Sekolah Menengah Kebangsaan Tunteja. Satu malam, mereka pergi memuja/ menyeru/ baca mentera untuk menyeru Jembalang Busut di dalam hutan berdekatan asrama mereka. Selepas kejadian itu, mereka didenda untuk berada di asrama selama 3 hari dan kes kematian berlaku satu per satu di antara mereka-mereka yang masih berada di asrama kerana ketika itu pelajar lain sedang semester break.

Pada hemat aku, elok sahaja penggambaran dilakukan di sekitar SMKAS 10 tahun yang lepas. Para pelakonnya pun aku dah boleh bayangkan.

Guru Besar : Kamal Hassan (Tanpa misai)
Guru Asrama Lelaki (Adi Putra) : Patail (Tanpa Ah Seng, Ah Kau dan Mei Hwa)
Guru Asrama Perempuan (Vanida Imran) : Jurimah (Tanpa kancil)
Guru Disiplin (Adlin Aman Ramlee) : Yahya Awang (Tanpa skuter ijau)
Tukang Kebun / Jaga (Kazar) : Jaga Omar

6 Geng Nakal :
1) Alissa - ....
2) Murni - ....
3) Kerek - ...
4) Marina - ...
5) Jue - ...

6) Tini - .....

1 Pengawas bertugas :
1) Zeta - Nur Ain Fadzal **** UPDATE

Riz (Pakwe Alissa) : Noorul Faiz Ateman ****UPDATE
Lentok (Pakwe Jue) :

Tapi kita takyah la buat tentang Jembalang Busut tapi cerita tentang "orang minyak masuk aspuri dan mencuri underwear". Pasti berjaya!

Saturday, December 20, 2008

JANGAN TAKUT

Kepada Para Gadis yang budiman,

Jangan bersedih,
Janganlah hiba,
Jejaka harapan Malaya bakal diijabkabulkan.

Tapi tak pe, Malaysia kan ramai lelakinya.
Buka katalog, pilih saja-lah.

Satu pintu tertutup, pintu yang lain terbuka luas.

Meh, sini meh. Abang Wiwin ada....

KALI PERTAMA AKU BERJALAN JAUH

Waktu dulu, ayah pernah janji jika ada di kalangan kami adik beradik yang berjaya dalam peperiksaan awam Malaysia, tak kira la PTS ke UPSR ke PMR ke SPM ke Periksa Darjah Khas ke, ayah akan bawa kami anak beranak pergi makan angin. Time tu, aku-lah yang paling seronok sebab aku yang pertama sekali antara adik beradik yang menempuhi peperiksaan awam iaitu UPSR.

Alhamdulillah, cemerlang. Dan ayah janji nak bawak kami pergi Langkawi. Zaman itu pergi Langkawi dah di kira champion dah. Sebab paling jauh Datsun 120Y ayah boleh pergi takat ke KL je. Kalau pergi lebih-lebih, ayah dah pancit dah. Pening la ngantuk la. Tapi nasib baik kami naik bas.

Dia punya seronok memang tak sama dengan menang main wrestling getah pemadam. Itu-lah kali pertama pengalaman aku naik kenderaan idaman aku waktu itu. Geng-geng aku takat naik bas South Johore no.14A je pergi bandar. Kira aku lagi champion la.

Zaman itu stesen bas JB bukan kat Larkin. Kami naik teksi sampai kat tengah bandar. Sekarang stesen bas tu dah jadi tempat parking kereta kot. Atau stesen teksi laluan bandar. Aku pakai baju 2,3 lapis malam bertolak itu. Orang cakap air-cond bas ekspress gile sejuk. Sampai gigil-gigil la. Bekalan jajan dah penuh plastik aku bawak. Aku siap-siap beli sejak semalam kat kedai Raju. Duit bekal sekolah seminggu aku save elok-elok dalam sapu tangan aku, yang merangkap dompet. Aku dah pasang angan-angan nak beli jam Boy London yang boleh tukar-tukar warna kalau masuk ice-box tu. Mana boleh tak ikut perkembangan fesyen semasa, kan?

Sampai kat Kuala Perlis, aku memang tak terfikir langsung dapat naik feri. Aku ingat Langkawi tu kat Kedah, tapi pergi dari Perlis pula. Memang masa itu ilmu geografi aku belum penuh di dada. Asyik kena tipu je dengan ayah. Dapat pulak naik feri. Memang la jadi bahan borak masa naik sekolah menengah nanti. Bangga aku, bangga.

Sampai kat pekan Kuah, aku minta makan kat emak. Jajan malam tadi dah habis sebelum bas keluar dari Johor lagi. Punya la excited naik bas ekspres. Lalu emak ajak ayah pergi gerai makan selepas ayah ambil kereta sewa. Masa tu kancil belum lahir lagi. Kereta yang murah pun Datsun 120Y, macam ayah punya kat Johor.

Sampai kedai makan kat Pekan Kuah, aku terus terbayang Nasi Ayam Goreng Mak Nah depan rumah. Dia punya ayam, pergh! Gariinngg! Lantas sebelum brader kedai makan ambil order, aku dah order dah. Tambah pula dengan air Teh O Ais.

Satu per satu order sampai. Aku masih lagi menantikan ketibaan makanan aku dengan penuh kesabaran. Bayang-bayang ayam goreng gariing dengan nasi goreng panas-panas bermain-main di mata aku. Asap panas berkepul-kepul memenuhi ruang legar meja makan kami. Sambal yang ala-ala pedas tak pedas, manis tak manis. Sedang-sedang elok ja. Aroma Nasi Ayam Goreng memang betul-betul sentap selera aku terhadap Langkawi.

Brader ambil order sampai dengan dulang di tangan. Nah!

Dada aku mula sebak bila ayah dengan emak berdekah-dekah sungguh-sungguh. Hingus pun ala-ala nak tak nak keluar dari hidung. Aku perhatikan Nasi Ayam Goreng yang brader tadi bawa. Mata aku mula berkaca tengok nasi putih, ayam goreng hangus dan kuah gulai yang brader tadi bawa. Kenapa lain benar Nasi Ayam Goreng orang Kedah, aku berteka-teki dalam hati. Bermonolog. Kecik-kecik dah pandai bermonolog.

Mana nasi gorengnya? Mana sambalnya? Mana ayam goreng gariingnya?

Petang tu aku merajuk. Mengaruk tak tentu pasal. Aku suap je roti krim manis sambil layan Voltron kat TV1. Tinggal sorang-sorang kat hotel pun takpe dari makan Nasi Ayam Goreng Kedah. Huh!

Tuesday, December 16, 2008

ADA MALAM AKU TONTON WANITA (PERASAN) CANTIK

Ada satu saat. Aku rasa macam dah bosan sangat dengan perangai peserta lain. Pantang salah cakap sikit. Mesti ada yang makan dalam. Ambil hati sangat. Menci. Aku cakap berdasarkan keikhlasan hati aku tau!

Photo shoot pun kekadang yang bukan-bukan. Kena buka baju sana sini. Kadang-kadang tu kena pakai yang tak masuk akal. Rimas tau seksi-seksi gini. Tyra memang la. Cakap memang la senang. Kita ni ha yang nak kena terlungkup terlentang nak layan cakap photographer yang nak shoot yang best, katanya.

Oh, kadang-kadang tu rasa best la masuk TV. Orang kampung yang dulu-dulu perlekeh-lekehkan impian aku ni dah boleh kunci mulut dah. Baru dorang tahu aku ni seksi tau!

Aku berdiri depan cermin. Aku puas dengan bentuk badan ala-ala model ini. Figure sempurna ini yang membuatkan aku menang pertandingan ini. Ha ha ha!

Eh, wait. Kenapa boops aku lain macam? Eh, belalai aku? Tidak!

**Puff**

Aku mengucap dua tiga kali. Peluh deras mengalir macam aku naik tangga bangunan 2 tingkat, macam biasa. Dada aku berombak kencang persis dada pemain futsal yang baru tamat latihan berlari keliling gelanggang. Aku teraba-raba "mahkota" dalam selimut. Sesaat dua kemudian, nafas lega dilepaskan. Dah, lain kali kalau aku nak tengok cerita America's Next Top Model, aku akan pastikan aku cuci kaki dulu sebelum tidur selepas menonton. Mana larat tiap minggu nak kena mimpi berdressing macam perempuan. Rimas!

I lelaki tulen tau!

Sunday, December 14, 2008

AHLI KELUARGA BARU

Sekarang. Di rumah aku. Kami ada ahli famili baru. Kecil sahaja lagi. Kira-kira 4 bulan usia. Entah ayah dapat dari mana. Balik-balik sahaja, sudah terpacul di depan mata. Aku tak kesah. Asal ayah bahagia, aku pun turut sama.

Sekarang. Di rumah aku. Kami sudah ada famili baru. Jadi makan, minum, pakai yang ayah kena tanggung pun bertambah lagi satu. Tapi ayah kata, ayah tak kesah. Aku pun buat derk je. Sebab aku tahu ayah banyak duit tanggung anak angkat dia tu. Asal ayah bahagia, aku pun turut sama.
.
Sekarang. Di rumah aku. Kami sudah ada satu famili baru. Jadi bila nak makan atau minum, kena ingat famili yang baru ini. Makan kena sediakan, minum kena sediakan, tempat tidur kena sediakan. Silap-silap, kena tepuk punggung baru dia nak lena! Ayah senyum sahaja tengok telatah anak angkatnya. Hatinya gembira! Asal ayah bahagia, aku pun turut sama.

Sekarang. Di rumah aku. Kami sudah ada satu lagi famili baru. Jadi, bila kami semua pulang ke tempat pengajian masing-masing nanti, ayah dan emak tidak-lah sunyi sahaja duduk di rumah. Sekurang-kurangnya, ada juga benda yang hendak dimarahi. Ada juga benda lain yang nak dibuat selain kemas rumah dan memasak. Ayah senyum sahaja bila tengok dia tidur sambil badan mengerekot kesejukkan. Ayah selimutkan dia sambil mencium dahinya yang berbulu. Asal ayah bahagia, aku pun turut sama.
.
Memperkenalkan, Mamat Comot B. Abu Lolah!
.
.



Friday, December 12, 2008

FISHERMAN FRIEND!


Aku dah cakap. Memancing itu menyeronokkan. Seronok kalau dapat ikan. Tak seronok kalau dapat penat je. Barang memancing semua pinjam. Kepakaran pun pinjam. Ikan tangkap sendiri okay. Time tu la baru nak cari joran, dedak padi, mata bom, lampu suluh. Yang paling best, sebelum memancing ada 10 minit briefing ringkas cara-cara memancing dan mengendalikan mata kail jenis bom. Seronot (sebab dapat ikan)!

STOP BEING NINJA!

Tak semua orang boleh jadi ninja. Betul. Ninja ini penat. Versi Malaysia lagi la penat. Kena la guna kain pelikat untuk buat penutup muka. Baru ada identiti Malaysia. So, far, jadi ninja ni best. Tak ada sesiapa yang kenal. Nak jadi Narutah boleh, jadi Chouji boleh, Jadi Cik Lat pun boleh!

Wednesday, December 10, 2008

AKTIVITI MINGGU LALU DENGAN BAKAL CIKGU

Minggu lalu, aku masih lagi menetap di Jitra. Di rumah bakal-bakal cikgu. Agak boring dan tak tau nak buat apa. Tapi. Mujur malam itu ada sedikit majlis yang agak seronok. Seronok juga-lah dari menonton Wonderpet dan Ninja Turtles tiap-tiap hari.

Untuk laporan bergambar seterusnya, sila klik link ini ya!

Saturday, December 06, 2008

TAHUN KE TIGA BELAS

Sebenarnya, entri ini aku mahu letakkan di dalam blog NTMTTS, tetapi aku baru sedar yang aku tiada kebenaran sebagai penulis di situ. Jadi, aku letakkan di sini saja-lah.

Semalam, genap 13 tahun kita mendaftarkan diri di SMKAS. Tanggal tarikh 5 Disember 1995 di Dewan Al-Hidayah SMKAS.

Entah. Bagai sejenak sahaja waktu melewati hari-hari aku. Walau pahit jerih mengharungi rona-rona kehidupan di asrama bagai neraka itu. Siangnya belajar mentelaah buku-buku teks bantuan SPBT yang disalut plastik subsidi, malam pula menjadi "pusat tinju" dan pemeras-ugutan. Tubuh-tubuh anjal rakan-rakan menjelma sebagai "punching bag" abang-abang senior berpemerintahankan kuku-kuku hitam berbesi kotor. Lagak jelmaan semula Adolf Hitler.

Walau waktu terus berlalu, persahabatan ini tetap utuh. Tali halimunan bagai menambat hati pemuda-pemuda ini. Dalam sedar atau tidak. Kadang kala minda bawah sedar ini membawa kita merenung kembali masa silam. Dalam kegelapan ingatan lalu, kita mengorek-ngorek, menggali-gali masa lampau yang buruk demi secarik ingatan ini.

13 tahun. Sudah cukup lama pertalian ini terbentuk. Walau tiada hitam putihnya. Walau tiada sijil lahirnya. Membatasi waktu dan segala hukum hakam manusia. Terus hidup dalam hati kita. Subur dibajai nilai-nilai sejagat lalu semesta mendoakan ketulusan ini.

Aku harap agar tarikh ini terus di ingati. Agar ia terpahat dalam hati. Atau di dalam diari. Biar sudah berketurunan panjang, tarikh ini menyatukan kita. Terbentuk NTMTTS juga kerana dia.

Thursday, December 04, 2008

“MENGURAT” : DIRECT ATAU INDIRECT YANG LEBIH DIGEMARI?

Aku percaya bahawa mengorat adalah salah satu fasa yang perlu dilepasi atau diharungi oleh setiap lelaki sebelum berjaya menawan hati seseorang wanita. Dan wanita dalam malu-malu juga menanti saat-saat dia dingorat. Sebab orang kita masih lagi teguh berpegang pada “Timba cari perigi” dan masih takut-takut untuk menjadi “Perigi mencari timba”.

Selain daripada ia menjadi satu momen indah dalam alam khayalan percintaan, ia juga boleh dijadikan rujukan oleh anak-anak untuk mendapatkan calon menantu. Gelak bersama-sama ketika berada di waktu romantis, berdua-duaan, sambil terkenangkan momen pengoratan menjadikan hubungan semakin intim dan utuh.

Tapi bagaimana cara lelaki itu memulakan pengoratan atau bagaimana wanita itu menerima sesuatu pengoratan itu, ini menjadi satu saat kritikal sebelum hubungan yang lebih serius bermula. Adakah lelaki salah pendekatan atau menggunakan pendekatan yang tidak menjadi? Atau. Adakah wanita tersalah tafsir dengan pendekatan atau pura-pura malu yang menyebabkan lelaki berputus asa?

Aku telah meneliti beberapa kisah cinta rakan terdekat dan melakukan sedikit ujikaji terhadap beberapa orang subjek yang berlainan latarbelakang, taraf pendidikan, hubungan kekeluargaan dan karier sebelum berjaya mendapat keputusan yang akan didedahkan.

Ada segelintir lelaki lebih gemar untuk memilih pasangan dari lingkungan rakan-rakan yang tak berapa rapat. Sekadar teman sekelas atau teman sekuliah atau teman sepejabat. Atau mana-mana awek yang dianggap sebagai ”love at first sight”. Yang hanya berborak bila diperlukan. Yang berjumpa bila diizinkan. Kiranya tak berapa nak kamceng tapi mesra-lah.

Gaya pengoratan yang biasa digunakan ialah indirect atau tidak langsung. Berkias dan berbahasa basi dalam setiap olahan kata-kata. Berlapik agar tidak terkeluar kata-kata kesat yang merupakan ulaman dalam setiap bicara. Bertopeng menyembunyikan perangai buruk. Suara direndahkan agar tampak lebih romantis. Slow and steady. Gaya seorang romeo atau playboy. Peringkat demi peringkat. Sehingga ke peringkat melamar.

Biasanya, lelaki yang mempraktikkan gaya ini terpaksa menyembunyi perangai sebenar sehingga-lah berjaya menawan hati wanita. Dia juga digelar sebagai seorang yang berani dan outstanding. Jika tidak, tak dapat-lah tackle awek itu.

Ada juga segelintir lelaki yang gemar memilih pasangan dari lingkungan kawan-kawan yang paling rapat dengannya. Rakan yang selesa diajak bergurau tanpa ada sekelumit pun rasa kecil hati. Yang gelak bersama. Kongsi rasa suka dan duka yang sama. Kerana pada lelaki, dalam peringkat ini dia lebih mengenali dalaman dan luaran pasangannya itu.

Gaya pengoratan yang ini pula ialah secara direct atau secara langsung atau berdepan samada bertentang mata atau tidak. Tiada kata-kata puitis dan romantis. Dalam nada selamba, dalam momen yang kurang romantis dan penuh kejutan. Ada kes terpencil pula, hanya melalui SMS atau Instant Messenger (IM) sahaja.

Tiada kata-kata berbahasa basi. Tidak meminjam kata-kata cinta Shakespeares atau Khalil Gibran. Tidak dengan berbunga ros merah dan putih, dan berhadiahkan cincin bertatahkan permata pada hari pelamaran. Tidak pula pada makan malam ”table for two”. Kadang-kadang tu, ketika sedang berborak atau bersembang sahaja. Tanpa disangka-sangka lelaki akan melamar dengan apa sahaja yang ada di sekitarnya seperti bunga kertas atau bunga raya atau paling koman dengan gula-gula ”HACKS” (Kenapa HACKS? Akronim untuk ”Hanya Aku Cinta Kau Seorang”. Sweet!). Kiranya, tanpa perancangan-lah. Maybe ketika sedang menonton wayang atau di gerai cendol. Siapa tahu? Tak disangka, kan? Tapi kebanyakkan lelaki macho jarang memilih gaya ini.

Kenapa gaya ini (berterus terang) kurang digemari?

Jika hendak diikutkan bahasa jiwa, bila seseorang sudah menjadi rapat dan sering berkongsikan cerita, susah untuk meluahkan rasa cinta itu sendiri. Rasa takut digelakkan. Atau takut direject. Atau dianggap satu gurauan. Tak serius nak memikat. Nanti tak pasal-pasal pula berjauhan hati. Putus hubungan persahabatan. Itu sebab kes terpencil itu berlaku. Lelaki yang sering mempraktikkan gaya ini adalah seseorang yang agak pemalu, tak berani menerima kenyataan dan menyanjungi erti persahabatan.

Gaya mana yang lebih wanita suka?

Mengikut kajian aku, 4 daripada 6 responden lebih suka jika lelaki menggunakan bahasa kias-kiasan kerana bagi mereka ianya lebih romantis, penyabar, tidak nampak macam gelojoh atau desperate dan mungkin mereka sukakan sastera (?). Walaupun kadang-kadang kias-kiasan itu susah untuk difahami atau dengan kata yang lebih simple, wanita ini sedikit lampi untuk faham yang tersirat di sebalik kata-kata kias. Kena ulang 2,3 kali baru dapat tangkap maksud kiasan. Tapi bagi mereka, itu tidak mengapa. Apa salahnya bersusah payah sebelum menerima ”ganjaran”,kan?

Manakala, baki 2 dari 6 pula lebih gemar jika lelaki berterus terang dengan ayat yang mudah difahami tanpa perlu kata-kata berbunga atau ayat-ayat pinjaman filem-filem dan lirik lagu romantik. Wanita ini malas sangat nak fikir maksud tersirat kata-kata kias yang kadang-kadang itu hingga jadi mimpi ngeri dalam tidur. Buku sastera Bahasa Melayu tingkatan 5 pun belum tentu habis ditelaah, ini kan pula nak faham kata-kata kiasan cinta dari Shakespeare atau Khalil Gibran. Hell no!

Apa-apa gaya pengoratan sekali pun, terpulang kepada individu untuk mempraktikkan gaya yang lebih sesuai dengan kemampuan mereka. Dan setiap gaya itu mempunyai keistimewaan sendiri yang kita sendiri akan rasakan kelak. Yang penting, be yourself. Jadi diri sendiri.

Tuesday, December 02, 2008

APA YANG BEST DUDUK DI JITRA BERBANDING DENGAN BANDAR METROPOLIS


Baru 4 hari aku tinggal dengan Cikgu Amin. Dan dalam masa 4 hari ini, aku feel macam aku ini bukan student. Tak fikir tentang tugasan. Tak fikir tentang bangun pagi nak pergi kuliah (kecuali solat subuh). Tak fikir tentang lecturer itu jahat, lecturer ini gatal. Duduk di rumah cuma makan, makan, makan, tidur. Hahaha... Kat sini aku kurang tidur. Sebab nak menikmati betul-betul rasa hidup bujang sementara.

Cuma aku ada masalah kewangan. Biasa-lah student. (Eh, bukan tadi aku rasa aku ini bukan student ke?)

Apa yang best kat sini sebenarnya?

Di taman perumahan ini, ramai awek-awek POLIMAS dan bakal-bakal cikgu IPDA. Mereka semua muda-muda lagi. Sesuai-lah dengan aku yang masih muda-muda ini juga. Permandangan indah sekitar awal pagi (yang aku selalu miss sebab masih lagi terbongkang) dan pada waktu petang. Nak indah lagi, bila hujung minggu.

Makan. Jarang-lah di sini ada orang yang kebulur nasi. Sebab sini kan tanah jelapang padi. Tabiat makan yang biasa di sini ialah makan nasi lemak. Eh, jangan risau. Bukan makan "nasi lemak" yang itu, tapi nasi lemak yang betul-betul. Harga semurah 60sen hingga RM1. Variasi lauk dari lauk bilis dan telur hingga ke ayam. Ada lagi nasi lemak murah kat bandar metropolis? "Nasi lemak" memang murah la, kan? Free pun ada. Hehehe... Memang ini kiranya makanan bagi golongan yang kurang duit atau penjimat atau malas nak masak. Nasi-nya dibalut daun pisang lagi tau.

Bandar yang agak koboi. Jam 8pm sahaja, kawasan pekan akan jadi lengang kecuali di kedai-kedai makan atau di cyber cafe. Dengan ini, secara tidak langsung akan mengajar aku supaya menjadi penjimat. Tiada lah nak window shopping yang menghasut untuk membeli.

Bagi sesiapa yang sukakan persekitaran yang tenang, masyarakat yang suka ambil tahu, makanan yang murah, pergi kerja dan balik tanpa pening kepala nak fikir tentang kesesakan, apa kata cuba tinggal di sini? Cari kerja di sini. Bandingkan perbezaannya. Ada beran?

Monday, December 01, 2008

AKU MASIH DI SINI. DI NEGERI JELAPANG PADI.


“Sebelum ini, saya tidak ada masa untuk bersama rakan-rakan. Kini, saya bebas daripada ikatan dan saya mahu menggunakan ruang yang ada untuk memanjakan diri saya sendiri."

Sekarang ini musim cinta datang dan cinta pergi. Yang pergi tak mungkin berpaling lagi dan yang baru tak kan berubah hati.

Tapi zaman sekarang, cinta tak dikatakan cinta. Lebih selesa digelar teman tapi mesra. Namanya teman tapi dikatakan ada ikatan. Teman perlukan ikatan yang mengongkong ke?

Hahaha.... Very funny.

Minggu ini aku lepak di rumah Cikgu Amin. Minggu lepas dia akan tamat kursus induksi (KISSIM) dan kami akan pulang bersama ke selatan. Tak banyak yang seronok di sini. Selain dari mempunyai talian broadband (Ya, aku sedang melayari internet menggunakan talian broadband), tiada lagi aktiviti yang seronok (yang melibatkan penggunaan wang yang minimum).

Oh ya. Semester hadapan, aku akan ke semester 7. Semester senior la katakan. So, bawah-bawah aku akan ada ramai junior-lah kiranya. Haha...

Biasanya, pada semester senior ini, brader-brader akan ligat cari junior-junior yang jambu (wanita sahaja) untuk dijadikan adik angkat ke awek angkat ke kekasih gelap ke. So, senior lelaki ini sudah tentu akan dikenali sebab berapa kerat sangat la student lelaki kursus aku ni. Senior wanita yang masih solo tentu-tentu akan menggelabah cari pakwe. Huish, malu la dengan orang kampung, keluar universiti tapi takde pakwe lagi. Sure menggelabah punya la. Mesti main tangkap muat je nanti. Haha...

Senior lelaki apa kurang gelabahnya. Sama je. Mana yang ada awek cute tu, mesti gelabah juga-lah. Mana tak-nya. Member muka pecah rumah, awek muka cute macam kucing parsi. Junior-junior lelaki pula tu gagah dan hensem-hensem pula. Mahu tak gelabah member tu. Kes naya pula jika cinta beralih arah. Semester depan akan menyaksikan babak drama swasta kembali? Tunggu dan lihat.

Apa yang best nanti (yang dalam bayangan aku), mesti ada junior-junior yang SMS atau jumpa atau e-mel, nak pinjam buku rujukan atau nota lama-lama. Atau assignment lama-lama. Mula-mula cari alasan lanak pinjam buku, kendian ajak makan tengahhari sama-sama, kendian ajak pergi PMC sama-sama, kendian ajak study sama-sama, kendian ajak couple. Flow yang sangat tipikal. Hahaha...

Subjek juga semakin tough. Makin susah. Makin cerewet. Nak cari awek lagi, nak siapkan tugasan lagi, nak melayan karenah pensyarah lagi, nak layan member merajuk lagi, nak kuruskan badan lagi. Ish, mampu ke aku nak buat semua ini dalam masa satu semester ini? Impossible is nothing, kata Adidas.

Saturday, November 29, 2008

CINTA YANG (KONON) SEJATI TETAPI TIDAK BERPANJANGAN

Sejak akhir-akhir ini, banyak cerita tentang cinta tak kesampaian yang kita dapat kita dengar. Yang kebanyakkannya cerita tentang artis dan selebriti kesayangan rakyat Malaysia. Ada yang tragis. Ada yang dah dijangka. Ada yang tiba-tiba. Dan banyak di akhbar.

Tuesday, November 25, 2008

GOSIP AKHIR SEMESTER

Aku ada ramai kenalan. Kenalan tak semestinya kawan. Sekadar kenal di suatu majlis atau kelas atau kawan atas kawan. Tak semestinya rapat dan tak perlu bertegur sapa. Cukup sekadar angkat kening atau dengan sapaan "Hai". Jangan sampai berselisih bahu pula. Tak elok. Sebab kita kan orang melayu, penuh budi bahasa.

Nak dijadikan cerita, aku ada dengar cerita tentang gambar "projek" seorang student dengan balaknya, juga seorang student. Aku tak tengok lagi. Bukan tak mahu. Mahu. Cuma belum jumpa fotonya lagi. Foto ini mula tersebar secara tidak konsisten di kebanyakkan kolej. Dengan teknologi sekarang yang serba canggih, sebaran dikatakan sepantas kilat, selaju deruan angin.

Satu hari, kawan aku tunjukkan aku muka student itu, yang kebetulan melintas depan kami. OMG! Ini salah seorang kenalan aku yang pernah sekelas. Tak sangka pula dia "pelakon"nya.

Apa yang aku perhatikan sepanjang aku sekelas dengan dia, 2 tahun dahulu, dia mempunyai seorang kawan baik. Yang aku rasa mungkin jauh lebih baik nasibnya dari dia sendiri. Pada semester yang awal, kawannya itu sudah mempunyai teman lelaki. Tetapi tidak pada dia. Mungkin disebabkan figure tubuh badannya yang agak berisi atau fesyennya yang agak ke"makcik-makcik'kan menyebabkan dia dipergunakan sebagai injakan untuk mengorat kawannya.

Dahulu dia bertudung elok. Macam- awek-awek biasa. Biarpun figure tubuhnya tidak seksi, namun tidak pula mulut jahat aku ini mahu mengutuk. Biarpun tubuhnya tidak diselimuti baju-baju seksi, wajahnya tidak dipalit alat solek mewah, bagi aku itu sudah memadai.

2 tahun yang berlalu benar-benar mengubah penampilan dia yang semakin seksi. Bonjolan-bonjolan lelemak tidak lagi malu disorokkan. Sudah nampak"air"nya, kata orang-orang muda. Rambut sudah berani ditampilkan dengan gaya rebonding. Pakaian ala-ala gadis metrofulus. Pendek kata, dia sudah menjadi seseorang yang baru.

Bukan aku mahu menyibuk atau suka jaga tepi kain orang tapi aku sedih. Kasihan mengenangkan nasib kenalan itu. Dah la tak lawa, maruah dah hilang, malu berbakul-bakul pula tu. Bukan setakat 2,3 orang yang meleret mata bila nampak dia, malah ada yang meleleh air liur. Kan ke elok, walaupun tak lawa tapi akhlak itu elok. Tak jadi buah mulut orang.

Mungkin dia mahu jadi "Ikon Seks" kot.

Monday, November 24, 2008

THE LAST DINNER?

Sebenarnya, makan di mana-mana pun aku rasa sama je. Dengan sesiapa pun sama je. Sorang-sorang je pun aku still on. Tapi kali ini lain. Try makan kat satu spot makan yang baru (walaupun dari penjual yang sama). Duduk di bawah limpahan bulan (yang dilitupi awan hitam) dan disinari dengan cahaya bintang (yang samar-samar), makan sampai kenyang gila dan gelak tanpa menghiraukan ketenteraman awam. Wow! Marvelous!

Untuk laporan selanjutnya, sila klik ke link ini. Cheers!

MENUJU PUNCAK!

Di kampus ini ada satu puncak yang paling tinggi. Dan nombor 162 ini sangat signifikan puncak ini. Jadi, aku bergambar dengan nombor ini, menandakan aku dah sampai ke puncak yang tak semua orang dah berjaya mendakinya. Tapi kalau Gua Batu Caves, aku tak sure aku larat sampai atas, Maybe, sampai tangga yang ke 162, aku dah all-out dah. Huh!

Untuk gambar yang banyak-banyak, sila klik ke link ini. Cheers!

Sunday, November 23, 2008

MADAGASCAR 2 : ESCAPE TO AFRICA

Aku dah tengok sedikit cerita ini. Tapi gambar wayang. Tak lawa. Bahasa Russia lagi. Ingat aku Russian ke apa? Tapi aku tetap nak tunggu movie yang clear sikit sebelum tonton sampai habis.

Ada satu scene tu yang sangat buat aku touching macam biasa. Scene Melvin the Giraffe bersetuju jadi volunteer untuk jadi korban kepada "God Of Volcano". Sempat gak dia cakap yang Gloria ini istimewa buat dia. Walaupun berbeza pada saiz dan spesis.



"Gloria,
I want you to know,
Back at the zoo,
It's never the doctor,
Told the prescription that kept me going,
It's always you,
Seen you everyday that what kept me going."

APA YANG DAPAT KITA PELAJARI SEPANJANG SEMESTER INI

Semester ini sudah pun berakhir bagi pelajar yang dah habis exam. Cuma tinggal beberapa paper lagi sebelum final exam menutup tirainya pada 26 November ini.

Sekarang. Di kampus cuma tinggal beberapa kerat pelajar yang tergolong dalam golongan penutup pintu dewan peperiksaan. Dan. Beberapa kerat pelajar yang malas mahu pulang ke rumah. Aktiviti tak banyak. Malam layan movie, waktu siang beraktiviti tidur.

Dan. Aku perolehi satu aktiviti baru. Memancing. Bukan memancing perempuan. Tidak. Ini mancing betul. Mancing ikan kecil-kecilan. Elok la mancing ikan kecil, dari berlagak nak dapat ikan besar tapi seekor ikan pun tak dapat. Ha ha ha!

Oh, *kelalen. Lupa. Apa yang aku dapat belajar pada semester ini selain pelajaran akademik?

1) Aku kena kurangkan sedikit perasaan curiousity dan busy-body dalam diri aku. Macam-macam benda terjadi jika aku tidak dapat mengawal perasaan itu. Samada ia boleh membawa kebaikan kepada aku atau membawa bencana kepada aku. Tapi biasanya, buruk je la.

2) Biasanya, pada hujung-hujung tahun pengajian, macam-macam boleh terjadi kepada nilai persahabatan. Yang makin erat, bagus la. Yang makin menjauh, lain pula ceritanya. Tapi it's very damn stupid bila membina nilai persahabatan selama 3 tahun tapi putus sebab benda kecil? WTF!

3) Tak semua orang boleh faham dengan lawak kita. Dan. Tak semua semua boleh tahan dengan lawak kita. Semua orang ada paras ego yang tersendiri. Bergantung kepada berapa banyak nilai keberlagakkan dia. Tapi ingat, tak semua orang ber-ego mempunyai hati yang kental. Ianya fragile. Mudah pecah. Hati kristal. Handle with care.

4) Hidup ini indah bila kita dikelilingi oleh kawan-kawan yang amat memahami. Dan kita tidak akan rasa kehilangan mereka sehingga takdir yang memisahkan kita. Perpisahan kompulsari terjadi bila ramai kawan-kawan yang dah cukup masa belajar akan tamat pengajian dan akan menjalani kehidupan sebagai tax payer di luar sana.

5) Laptop adalah anugerah berharga kepada kita. Dan jangan mendera ia dengan memuatkan pelbagai jenis software, movie, games dan "benda-benda pelik" ke dalamnya. Kita tidak akan merasakan kasih sayang dia sehinggalah ia kena over-haul masuk bengkel HP. *Really miss my laptop*

6) Berkali-kali harga rokok naik pada semester ini. Dan berkali-kali aku tidur lewat pada semester ini untuk menyetelkan projek dan tugasan akademik. Kaitan? Tidur lewat merangsang perasaan aku untuk menghisap rokok. Kata orang, buat kawan berjaga. Aku rasa semester depan aku perlu awalkan tidur supaya aku tidak merokok. Harga naik RM0.30 pun terasa goyang poket aku.

7) Don't ever trust last semester student. Ever! Ini pernah terjadi pada aku. Jangan bagi pinjam apa-apa benda, lebih-lebih benda yang berharga pada anda (tapi tak berharga pada mata orang lain). Nanti bila kita call nak barang kita semula, dia dah sampai rumah dah. Dan kita pula yang susah-susah nak mencari semula barang kita yang dia letakkan bersepah. Damn!

Wednesday, November 19, 2008

STRIKE THE EXAM OFF!!

Hahahaha.....

Exam telah tamat untuk semester ini.

First thing first, mahu tidur sampai mata aku kata " Wo bunguk, bangun la. Aku nak tengok cahaya".

Atau. Sampai ada lahanat yang buat bising di bilik aku minta blue. Ingat aku tokan ke ape?

Biar pun aku jawab exam macam jahanam untuk semua paper, aku hanya mampu berdoa agar semua lulus biarpun colour tak flying sangat. Asal lulus sudeh...

Dah, dah. Aku nak tidur. Malam nanti nak belajar memancing. Esok nak pergi beli hadiah. Banyaknya aktiviti lepas exam...

Hehehe...

Sunday, November 16, 2008

AKU BUTUH BANTUAN KALIAN

Seperti yang ramai tahu (aku assume bahawa 3 ucapan itu dah di kira sebagai banyak), hari ulang tahun aku yang ke jubli perak dah berlalu beberapa hari lepas.

Dan dalam ramai-ramai kawan, aku ada dapat satu hadiah. Ya, satu. Tapi itu dah cukup memadai dari tak dapat apa-apa langsung. Lagi haru, kan?

Si dia yang bagi aku hadiah ini turut meraikan ulang tahun kelahiran pada bulan november ini dan aku berjanji nak bagi hadiah juga.

Dan aku bingung tak tahu nak bagi hadiah apa. Apa sebenarnya yang wanita nak dalam pemberian hadiah ini? Setakat nak bagi "ikhlas", aku takde hal-lah.

So, tolong bagi advice aku perlu bagi apa ya? Tinggalkan dalam ruangan komen ye. Thanks.

p.s : sebelum 24 November 2008 tau! Hehehe....

SIRI BERBORAK DENGAN PYAN PADA SATU MALAM SAHAJA - BULUH PERINDU

Pyan. Dia bukan Suffian Aziz yang kebanyakkan kita kenal semasa di bangku sekolah dulu. Pyan ini nakal sikit. Dan hobinya bukan bermain tenis. Pyan ini kasar orangnya. Berpewatakkan bad-boy dan bergaya playboy sedikit dari Pyan yang kita kenal dahulu. Namun, jika sesiapa yang mempunyai hobi sepertinya, nescaya kamceng-lah mereka.

Hobinya memancing. Ikan. Bukan anak-anak ikan. Ini betul-betul punya ikan.

Malam itu. Selepas bercerita tentang hantu zaman persekolahannya, Pyan bercerita lagi. Kali ini semasa dia pergi ke kawasan perbukitan sekitar Bekok, Segamat. Kata dia Gunung Cabang Tiga. Aku tak pasti betul atau tidak nama itu. Tidak pasti kesahihannya. Cuba kita tanya Apox atau Afzan untuk kepastian ye.

Ok. Dia ke sana atas urusan kerja kursus Form 6 nya. Ya, Pyan pelajar jurusan Geografi dan di sini, di kampus ini, Pyan berjurusan undang-undang pula. Hairan? Possible is nothing, kata Adidas.

Berapa ramai sangat di antara kita yang berpeluang untuk melihat buluh perindu? Penggunaan peribahasa "Suara merdu bak buluh perindu" bukan lagi metafora kosong. Pyan bisa buktikan kewujudan tumbuhan ini. Tapi ini bukan tumbuhan calang-calang. Bukan juga tumbuhan penyembuh tenaga batin seperti tongkat ali atau kacip kak timah. Ini ubat untuk suara merdu. Seperti yang digambarkan dalam peribahasa.

Kata Pyan, menurut Tok Batin yang menjadi ketua rombongan itu, dan seperti yang ditunjukkan oleh Tok Batin, buluh perindu yang mereka temui di hutan itu, tumbuh di atas batu sungai. Pelik bukan? Bagaimana tumbuhan bisa tumbuh di atas batu? Ruasnya kecil sahaja. Hanya sebesar batangan pensil dan tumbuh serumpun seperti buluh yang biasa. Tapi awas kepada penggemar rebung. Buluh ini tiada rebung, tetapi mempunyai bunga sebesar tapak tangan dan berwarna merah jambu cair. Menurut Tok Batin, hanya bunga itu sahaja yang Penjaga Hutan benarkan puaknya ambil. Itu pun selepas membaca sedikit mentera dan digunakan untuk tujuan perubatan.

Menurut Tok Batin lagi, buluh perindu biasanya digunakan oleh orang untuk tujuan kemerduan suara. Sedikit hirisan batang buluh (sebesar jarum peniti) akan ditusukkan di bawah lidah. Kata Tok Batin-lah, tidak pula ditunjukkan caranya. Dan setiap dari buluh perindu itu terjaga oleh Penjaga Hutan, dari benihnya sehingga-lah ke daunnya yang kering. "Nak ambil, kena minta kebenaran dahulu" Tok Batin berpesan.

Tapi cikgu pengiring Pyan bukan seorang yang suka patuh kepada arahan. Maklum-lah, cikgu. Mana nak dengar sangat cakap orang lain. Gatal tangan petik sehelai daun buluh perindu dan diselitkan di buku notanya.

Sesampai sahaja di tapak perkhemahan, daun bertukar menjadi pasir! Eh, macam iklan susu menjadi keju pula.

Saturday, November 15, 2008

APA YANG AKU CARI SEBENARNYA DALAM HIDUP INI?

"Ku bukan superstar, kaya dan terkenal,
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal,
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi,
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai..."
~~Project Pop : Bukan Superstar~~

Aku sebenarnya tak tahu apa yang aku cari sebenarnya dalam hidup ini. Sekarang, aku rasa keputusan aku untuk meneruskan pembelajaran ke peringkat universiti ini adalah satu keputusan yang mementingkan diri sendiri. Keputusan untuk aku lari dari realiti hidup yang sebenar. Aku takutkan realiti yang aku akan jadi dewasa dan pikul tanggungjawab seperti orang dewasa. Cari kerja, tolong keluarga, punya kereta atau kenderaan (sekurang-kurangnya), ada masa depan yang cerah dalam membina karier, tidak bergantungan kepada bantuan ibu bapa semata-mata dan mempunyai keluarga sendiri.

Kini, usia aku dah menginjak lagi satu tahun lebih tua. Bertambah lagi beban yang aku perlu pikul. Dalam usia yang jubli perak ini, aku rasa aku perlu cuba ubah sesuatu tentang diri aku. Mungkin jadi lebih matang. Atau lebih bertanggungjawab mungkin? Aku belum pasti lagi apa perubahan yang aku nak pilih. Drastik atau konsisten? Langsung atau tidak langsung? Jelas atau kabur?

Dalam usia yang dah bertambah setahun ini juga, aku bersyukur kerana tiada lagi sesiapa yang bertanyakan status perkahwinan aku. Dah kahwin atau bujang? Belajar atau kerja? Aku rasa mungkin wajah muda aku yang sering tersenyum ini yang membantu. Wajah dan gaya budak sekolah, orang kampung aku kata. Bukan aku yang kata.

Erm, mungkin aku perlu simpan jambang untuk nampak lebih gaya "brader-brader" kot?

Friday, November 14, 2008

TUBUH BESAR INI PERNAH...

Sempena hari ulang tahun aku yang ke jubli perak ini, aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada ibu bapa aku yang telah berusaha untuk membesarkan aku di dunia ini, adik aku yang belanja makan chicken chop dan kentang goreng di Nongka, sahabat-sahabat NTMTTS yang ngeteh sambil sambut birthday aku (kot) di ibu negara, sahabat-sahabat yang sanggup melayan panggilan percuma aku dalam usaha untuk meng"fully-utilize"kan hadiah dari Maxis ini dan juga kepada para sahabat yang bakal mengucapkan "Happy Birthday" kepada aku nanti. Terima kasih.
.
Tubuh besar ini pernah merasa perasaan bertubuh kecil bertahun-tahun yang lalu.
Tubuh besar ini pernah merasa sakit terluka dihiris kata nista.
Tubuh besar ini pernah menangis tika hati kecil tak tertahan menanggung kata ejek.
Tubuh besar ini pernah merasakan gembira tatkala menjumpai tulang rusuk palsunya.
Tubuh besar ini pernah terkata maki hamun pada yang tidak sepatutnya.
Tubuh besar ini pernah menyebabkan orang bermasam muka berhari lamanya.
Tubuh besar ini pernah menyatukan 2 hati yang bukan hatinya.
Tubuh besar ini pernah dilahirkan dari perut yang besar yang seketika kemudian menjadi kempis.
Tubuh besar ini pernah tersungkur dan kini bangkit kembali....

Wednesday, November 12, 2008

PENAT STUDY, OTAK DIA JADI PENING

Gambar ini langsung tidak menggambarkan bahawa ketiak aku berbau hangit seperti yang didakwa oleh hidung Majid. Langsung tiada kaitan okay? Cuma dia tidak mahu dikenali melalui blog ini. Sebab kebanyakkan gambarnya dihantar ke majalah-majalah hiburan tempatan yang terkenal dan kurang terkenal, di ruangan "Berkenalan". So, tak mahu terkenal sangat-lah. Memang gaya old skool.

Majid mahu ikut aku pergi study dan berinternet di sekitar kampus ini. Tapi awal-awal lagi aku sudah bagi warning sama dia. No redtube today, okay!

Monday, November 10, 2008

LAGU TEMA ADIK-BERADIK

Lagu ini saya tujukan buat Angah Ijat , khasnya, yang berada jauh di sana dan kepada adik-adik Along yang lain, amnya, dengan ucapan "Jaga Along Hati Kristal elok-elok ye".


Bernafas Dalam Lumpur - Wings <--Download!
Lama mana lagi,
Hendak ku turutkan,
Kata telunjuk yang menuding kepalaku,
Sabar apa lagi,
Hendak ku turutkan,
Hingga aku bernafas bagai dalam lumpur,
Kasihan...

Wajah kita sama,
Beza pada gaya,
Itu pilihan masing-masing yang empunya,
Mungkin pada usia,
Rasa yang berbeza,
Yang penting kita saling hormat menghormati,
Panduan...

( korus )
Kita tak dapat bersama,
Namun kita juga manusia,
Kita punya rasa cinta,
Masing-masing punya harga...oh..oh...

Mahu apa lagi,
Akan aku korbankan,
Selagi ada hayatku di kandung badan,
Oh terima kasih,
Kerana balasan,
Semoga sejahteralah hidup semua,
Oh kawan

Sunday, November 09, 2008

SEBAB AKU TAK SUKA BILA MANCHESTER UNITED KALAH

1) Sepatutnya, semalam kami (yang rata-ratanya penyokong Man United) cuba plan untuk prank Ijat Badminton sempena birthdaynya semalam. Cadangnya lepas tamat perlawanan Manchester vs Arsenal. Bila Man United kalah, semangat nak prank Ijat terus luntur. Last-last tak jadi prank.

2) Kalau Man United kalah, penyokong-penyokong fanatiknya akan terjerit-jerit maki hamun. Semua orang diorang akan maki. dari Pakcik Alex, Barbatov hinggalah ke kad Astro. Bingit weh!

3) Setiap pencinta bola sepak liga inggeris akan singgah di bilik aku untuk minum lepas penat terjerit-jerit. Lalu, perbincangan perlawanan tidak rasmi akan bermula.

4) Setiap orang akan bermuram sebab pasukan fantasy football masing-masing akan berkurang markahnya.

SIRI BERBORAK BERSAMA PYAN PADA SATU MALAM SAHAJA - PROLOG PENGALAMAN HANTU

Pyan. Bila dia mula berborak, yang mendengarnya pasti terpaku. Terpaku kaku dengan kisah yang diborakkan. Tak kurang juga yang terlopong, menapis-napis cerita mana yang asli dan mana yang palsu.

Bila Pyan mula singgah bilik, dan bercerita, hajat nak kencing pun boleh ditangguhkan. Yang sedang belajar pun sanggup letak pen. Yang sedang berjalan pun sanggup bersinggahan. Yang sedang berduka, pasti akan rasa riangnya.

Begitu-lah Pyan.

Satu malam Pyan singgah bilik aku. Dengan sebatang rokok Pall Mall merah terkemam di celahan bibir tebalnya. Terkepul-kepul asap nikotin terhambur keluar dari hidung dan mulut. Bagai naga muda yang baru tahu bernafas api. Tersenyum-senyum saja melihat Majid yang sedang membancuh air nescafe 'o.

"Wah, sikit air!" Ayat pertama yang keluar dari mulutnya. Aku dah agak dia akan cakap begitu. Dan aku memang harap dia cakap begitu. Umpan dah disentap. Aku, Wan dan Majid mengulum senyum.

Sambil minum, aku pura-pura buka video filem pendek dari "Siri Agak Seram: Dah ke belum?" di laptop Wan. Pyan nampak berminat dengan filem itu. Terjegil-jegil matanya bila menonton.

"Aku pernah kena kes macam ni dowh". :p Yes! Pyan nak bercerita.

******************************************************************************

Masa tu, aku kat sekolah teknik kota tinggi. Form 5. Petang tu, aku bangun lambat. Sial betul member-member aku. Bukan nak kejut aku. Tetiba aku bangun dah maghrib. Dan dan aku terus pegi mandi. Bila dah siap-siap nak pi dewan makan, aku baru sedar yang Bob pun tak bangun lagi. Aku panggil nama dia 2,3 kali. Dia dengan muka mamai rambut berserabai, just angkat kepala, pandang aku dan tarik balik selimut merah bau lahanat-nya. Sial betul. Pandang aku macam nak gaduh. Aku ingat dia demam. Aku biar je la. Aku terus la pegi dapur dewan makan. Makan nak kena cepat. Nak kena kejar sembahyang maghrib kat surau lagi.

Bila aku sampai kat dapur dewan makan, aku tengok Bob tengah sedap berborak sambil mulut mengunyah nasi. "Eh, cepat pulak dia sampai", aku cakap dalam hati.

"Weh Bob! Bab makan kau memang nombor satu. Bukan main cepat kau turun. Baru je tadi aku nampak kau tidur syok dengan selimut merah kau." Aku jerit dari luar lagi.

"Kepala hotak kau. Aku dah lama borak dengan Wak. Sejak pukul 6.30pm tadi kot."

Jawapan Bob benar-benar buat selera makan aku putus. Aku ambil tembikai sepotong dan cepat-cepat turun surau. Kulit muka aku yang sawo matang ni tetiba berubah jadi pucat.

Kalau bukan Bob, mana ada lagi budak gemuk dorm aku yang berani tidur katil Bob yang bau macam lahanat tu? Apakah?

Bersambung....

Saturday, November 08, 2008

SENANDUNG SEPAGI BERSAMA BUKU

Jam menunjukkan masa yang sesuai untuk pelajar sekolah rendah untuk tidur dan para suami isteri untuk berjunub. Tapi sesuaikah masa ini untuk aku tidur? Apa barang tidur awal brader. Tak muda la tidur awal. Tak abang-abang la brader. Bukankah amat rugi untuk aku tidur pada jam 4.00am ini. Dari aku bergelut dengan mimpi-mimpi buruk dan kadang-kala indah itu, lebih baik aku bergomol dengan nota EPS ini.

Oh, sambil belajar sambil berinternet. Macam sambil menyelam minum air juga-lah. Dah, aku dah tak nak buka redtube lagi. Nanti nak exam, boleh membawa ke arah kecelakaan pula otak aku. Yang 20gb ni pun belum habis ditelaah lagi, mahu cari yang baru lagi? Gila!

Chaiyok! Yay! Yay! Humcha!

Thursday, November 06, 2008

WO HO! - THE LAST CURTAIN (GRAB IT!)


THE PICTURE - "REMEMBER THE DAY"

SENGAL BERSAMA HAROLD DAN KUMAR

Aku suka menonton filem "Harold and Kumar 2 ; Escape From Guatanamo Bay". Termasuk malam semalam, aku dah tengok 3 kali filem ini. Filemnya sebelum ini (Harold and Kumar Go To White Castle) bagi aku kurang kick sebab tiada sidekick wanita yang benar-benar kick. Yang benar-benar menyuntik element romantik pada lelaki penyedut ganja a.k.a Kumar (Kal Penn).

Filem yang mengisahkan kehidupan 2 sahabat yang mempunyai personaliti yang gila berbeza tapi boleh hidup dalam satu apartment. Apa yang aku suka ialah Kumar yang sengal dan gila ganja itu, dahulunya (zaman kolej) adalah seorang yang sangat nerd dan diajar menghisap ganja oleh aweknya. Strange stoney love. Try tengok video ini. Sneak peek sebelum korang dapat tengok filem ini.



video

The Square Root Of Three - David Feinberg
I fear that I will always be,
A lonely number like root three,

The three is all that’s good and right,
Why must my three keep out of sight,
Beneath the vicious square root sign,
I wish instead I were a nine,

For nine could thwart this evil trick,
With just some quick arithmetic,

I know I’ll never see the sun, as 1.7321
Such is my reality, a sad irrationality

When hark! What is this I see,
Another square root of a three

Has quietly come waltzing by,
Together now we multiply
To form a number we prefer,
Rejoicing as an integer,

We break free from our mortal bonds,
With the wave of magic wands,

Our square root signs become unglued,
Your love for me has been renewed.

Sunday, November 02, 2008

ALARM UNTUK DIRI SENDIRI YANG SEMAKIN ALPA

Peperiksaan dah berada di hujung selekoh. Tapi. Macam biasa. Aku masih berada di dunia aku sendiri. Dunia mendownload pelbagai cerita menarik dari alam cyber. Satu per satu, 2 kali sehari, aku akan ke makmal komputer. Aku kini kian ketagihkan rancangan Destinasi Budget 2 di 8TV. Urgh! Dan lagi. 5 Jingga! Ha! Ha!

Aku sebenarnya tak tahu kenapa aku tidak seperti student lain yang pulun study kaw-kaw. Siang, malam, pagi, petang. Rujuk macam-macam jenis buku. Study group berhari-hari.

Cam'on beb. Tak kan kau nak stay sini sampai umur kau dah lanjut. Dan ganyut. Kau patut rasa malu bila sekeliling kau semuanya student-student awal 20-an. Dan. Adik-adik ini lebih rajin dari kau. Lebih bijak dari kau. Rasa segan pun dah cukup dah.

Cepat-lah kau keluar dari sini. Pergi cari kerja di luar sana. Jangan bergantung terus pada PTPTN dan elaun PAMA sahaja. Get a life! Your own money!

False alarm! False alarm!

Saturday, November 01, 2008

PENGARUH WANG DALAM PANDANGAN AKU

Jika kita berkata tentang duit, mustahil ada di antara kita yang tidak tahu kegunaan duit dan kepentingannya pada zaman sekarang. Segalanya perlukan duit. Kiranya kalau kita tiada duit, susah juga-lah mahu survive.

Macam-macam cara manusia zaman sekarang berusaha untuk mendapatkan wang. Cara bersih. Cara kotor. Menipu. Putar belit alam. Segalanya dilakukan dengan mengenepikan aspek-aspek kemanusiaan. Kira duit ni lebih hebat dari etika kemanusiaan sejagat-lah.

Aku juga suka duit. Duit membawa aku ke alam yang aku sukai. Duit memudahkan kegiatan harian aku. Hingga kadang kala aku pun terlupa bahawa duit itu akan kian susut. Duit itu umpama asap rokok ditiup angin kipas. Hilang begitu sahaja. Yang tinggal cuma bau rokok. Yang tinggal cuma hutang-hutang PTPTN. Huhuhu....

Aku berpendapat bahawa sentiasa dambakan kehidupan yang sederhana. Yang rezekinya setakat kurang lebih untuk simpanan dan hiburan sedikit. Tidak terlebih-lebih. Bagi aku cukup sekadar untuk aku hidup tanpa hutang (serta sedikit simpanan) dan hidup dengan perkara yang aku minat. Yang aku suka buat.

Bukan aku sudah putus syahwat kepada duit. Bukan juga aku sudah putus saudara dengan duit. Cuma bagi aku, jika aku sudah mempunyai duit melewati jangkaan atau impian aku, aku akan jadi lupa daratan. Lupa asal usul. Macam kacang lupakan kulit. Macam haruan lupakan anak.

Bukan aku tidak pernah alami situasi ini. Pernah. Dulu. Twice. Memang heaven masa tu. Aku rasa macam aku ni Ismet Ulam Raja pula. Berbelanja tak ingat dunia. Makan tak ingat budget macam aku ni host JJCM. Berjalan sana sini macam aku ni host Destinasi Budget.

Tapi apa yang jadi lepas tu? Aku mula sengsara pada masa kemudiannya. Tidur tak lena. Mandi tak basah. Makan tak kenyang.

Aku mula risau pada seorang sepupu aku. Di dalam minded dia sekarang ni, memang fikir duit selalu. Cara hina atau kotor, belakang kira. Yang penting dapat duit dengan banyak dalam masa singkat. Biasa la orang muda. Darah masih panas.

Huhuhu... Moga-moga dia sedar cepat la hendaknya :p

Friday, October 31, 2008

PICTURE (1) - THE LAST CURTAIN

Aku ada muat-naik beberapa gambar dari kamera kawan aku.

So, klik link ini kalau nak tengok banyak-banyak gambar.

Thursday, October 30, 2008

BENDA YANG TERJADI DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN YANG TIDAK KITA SEDARI

Setelah aku habis menonton DVD dokumentari atau DVD Programme : The Secret tempohari, aku baru sedari bahawa apa yang mereka perkatakan di dalam siri itu sebenarnya benda yang terjadi pada setiap dari kita. Cuma kita sahaja yang kurang bijak untuk menyedarinya.

Mungkin korang semua masih termangu-mangu atau malas nak buka wikipedia untuk mencari sendiri apa yang terkandung di dalam naskah The Secret yang diterbitkan oleh Rhonda Byrne ini. Jadi aku terangkan serba ringkas tentang ini dan berkongsi kefahaman aku dengan korang.

Buku ini pada asasnya ditulis atas persefahaman sekumpulan manusia yang berpegang kepada Hukum Tarikan (Law Of Attraction) sebagai pegangan untuk mereka lebih berjaya dalam karier dan kehidupan harian mereka.

Hukum ini menyatakan bahawa jika kita sentiasa berfikiran positif, maka perkara-perkara yang positif itu yang akan datang kepada kita. Begitu-lah yang berlaku sebaliknya jika kita berfikiran negatif. Contoh: Kita kena sentiasa berfikir tentang kerja kita yang baik, kawan-kawan yang baik, kehidupan yang bagus dan family yang sempurna walaupun ianya tidak sebegitu. Jika kita sentiasa terbayangkan perkara-perkara ini, perkara-perkara ini akan benar-benar terjadi. Seberapa cepat ianya akan tercapai bergantung kepada kesungguhan kita. Allah juga berfirman di dalam Al-Quran "...Aku tidak akan mengubah nasib sesebuah kaum itu jika mereka tidak mengubahnya sendiri...".

Mungkin ada dari kita yang menganggap ini adalah nonsense atau ini adalah propaganda orang barat dalam menyesatkan kita, tapi bagi aku selagi benda ini membawa kebaikan, why not kita cuba mendalami rahsia ini. Tak salah kalau kita mencuba selagi kita masih lagi berpegang kepada pegangan agama kita.

Apa yang membuatkan aku lebih dahagakan maklumat tentang The Secret dan Law of Attraction-nya?

Ada beberapa kisah yang membuatkan aku lebih percaya bahawa law of attraction ini benar-benar boleh berhasil jika kita benar-benar mengikuti langkah-langkah yang diperkatakan di dalam DVD ini.

Kisah 1 : Bapa Aku Sendiri
Kehidupan zaman muda bapa aku dahulu tidak sesenang anak-anaknya sekarang. Segalanya perlu berangan bak mat jenin dahulu. 5-6 tahun kemudian baru-lah dapat direalisasikan. Suatu hari, ketika beliau mahu pulang dari kerja, terdapat selitan iklan tentang pelancaran MPV Toyota Unser di wiper Iswaranya. Beliau mula pasang angan-angan lagi. Dengan memotong keratan MPV di iklan itu dan menampalnya di work-station-nya, setiap pagi beliau akan berangan memandu Unser di tempat duduknya itu. 4 tahun kemudian setelah 3 kali bertukar majikan, akhirnya beliau berjaya memilikinya tanpa menyedari bahawa ini adalah kereta idamannya satu ketika dahulu.

Kisah 2 : Iklan Merdeka Petronas Aiman Oh Aiman
Mesti semua pernah tonton iklan pertama yang diarahkan oleh Afdlin Shauki ini kan? Terngiyang-ngiyang lagi dialog lucu "...Bukan setakat kereta kayuh, kereta kebal pun abah boleh belikan...". Mesti semua antara kita perasan yang "abah" ada menampal gambar motorsikal idamannya di dalam kotak duit. Setelah bertahun lamanya, akhirnya "abah" dapat juga.

Sebenarnya, benda-benda ini adalah kebiasaan terjadi, cuma kita sahaja yang lampi untuk faham bagaimana ianya terjadi. Sememanglah ianya ketentuan Ilahi. Tapi setiap yang berlaku mesti ada penjelasan kan?

Kita sama-sama fikirkan. Dan. Sama-sama cuba.

Yok!

PASCA - THE LAST CURTAIN

Alhamdullilah. Berkat Hari terakhir bulan Ramadhan, majlis yang diura-urakan sejak zaman berzaman akhirnya berjaya berlangsung walaupun tanpa kehadiran kebanyakkan ramai rakan-rakan batch banjir. 60 orang ni pun dah best dah!

Semuanya berjalan dengan lancar atas bantuan lawan-kawan lain selain "kepala-kepala" majlis yang huru-hara sibuk lagi membeli barang-barang last minute. Bantuan hadirin yang datang awal turut dihargai dengan proses pengupasan epal sebanyak 60 biji.

Yang datang lebih awal dari epal tiba di lokasi pula berkesempatan belajar buat cocktail yang didemonstrasikan oleh Liza dan pembantunya, Oli.

Terima kasih juga kepada rakan-rakan Sime Darby yang menolong membasuh 12 ekor ayam (and willing to teach Muffler how to wash chicken), bantu memikirkan cara untuk mengisarkan bahan perapan, bantu sama-sama mensebatikan bahan perapan dan ayam, bantu menghidupkan api di kala angin sedang bertiup kencang dan membantu bantuan yang lain.

Syukur juga pada Yang Maha Esa atas cuaca yang gilang gemilang cemerlang cerah pada sebelah petang dan menganugerahkan hujan lebat pada sebelah malamnya yang membantu kami untuk tidur dengan lebih nyenyak.

Terima kasih juga kepada para hadirin yang datang memeriahkan majlis yang tak semengah mana tapi cukup makan (malah terlebih makan).

Gambar aksi sepanjang majlis berlangsung akan dimuat-naikkan pada masa akan datang.

Yeah!

Tuesday, October 28, 2008

POSTER - THE LAST CURTAIN

Tolong saya untuk sebarkan poster ini ya. Tarikh luput sehingga 29 Oktober 2008 je. Caranya mudah sahaja.

1) Klik gambar untuk gambaran yang lebih jelas
2) Klik kanan pada tetikus
3) "Save as" ke dalam pendrive anda.
4) Print di mana-mana alat pencetak yang berdekatan.

Mudah kan? Terima kasih kerana membantu!

CURRENTLY ADDICTED TO

Aku ada try nak baca buku The Secret tapi aku rasa seksa macam telan kaca pula. Punya la susah nak faham. Bahasa Inggeris SPM dulu pun cukup-cukup makan je. So, aku nak juga tahu pasal The Secret ini. Aku try pula tonton dokumentari pasal The Secret ini. Erm... Berkesan. Korang nak jugak?

Monday, October 27, 2008

ANOTHER LONG AND BORING TAG

Aku potong mana yang aku tak nak. So, jangan cari yang tiada ok?

THE SELF
[01] Real name: Mohamad Fikri b. Misti

[02] Nickname: Wiwin, Ucop, Uhop, Aben, Hensem
[03] Status: : Single
[04] Zodiac Sign: Scorpio
[05] Gender: Male
[06] Age: 25
[07] High School: SMKA Segamat
[08] College: Politeknik Port Dickson, Universiti Utara Malaysia (UUM)
[09] Height: 169cm
[10] Weight: 120 kg (kot?)
[11] Do you like yourself: Very much!
[12] Piercings: Nope
[13] Right or left: N/A
[14] Are you a freak : Sometimes
[15] Hair: Nice short
[16] Skin: Sawo matang
[17] Allergic: None
[18] What are you doing now: Sleeping (?)
[19] What will you doing 1 hour later: Still sleeping.
[20] What will you doing 10 years later: Still sleeping (sleeping handsomy)

THE FAMILY
[21] Live with mother/father/parents/family: Family
[22] Siblings(included you): 3
[23] Eldest: Me
[24] Youngest: Mohamad Farid
[25] Love/hate your family: Love, of course!

THE LOVE
[26] You found your another half: Not yet
[27] If yes, who is he/she: N/A
[28]Who you want he/she to be:
[29] Time(s) you in relationship: N/A
[30] Ever woo boy/girl: In progress
[31] Anyone woo you before: No
[32] Did anything wrong to your other half: N/A
[33] What was/were the wrong you had done: N/A
[34] Ever argue with your other half: N/A
[35] You with your other half since: N/A
[36] Are you straight/Lesbo: Kadang-kadang straight, Kadang-kadang gay. Entah la.
[37] Reasons you love your other half: N/A
[38] You and your other half in which stage: N/A
[39] You woo he/she or he/she woo you: .....
[40] Ever think of marry he/she: ......

THE FRIEND
[41] Your first best friend: Ibrahim Shapiai
[42] Your first enemy: Man
[43] The friends you love the most: NTMTTS
[44] The enemy you hate the most(1only): Along kot... Hehehe....
[45] Your most beautiful girl friend: Sama cantik, sama padan
[46] Your most handsome boy friend: ....
[47] The kind of girl you hate the most: Perangai macam "Si Pemancing"
[48] The kind of boy you hate the most: Ego berlebihan
[49] You fall in love with your close friend before: Once
[50] Your best friend is your ex-lover: Not yet
[51] If your friend backstabbing you: Gua sabar
[52] If your friend betray you: Gua masukkan dalam blog gua
[53] If your friend woo your lover: Go ahead.
[54] If your friends fall in love with you: You will be pleased my dear

[55] If you fall in love with your best friend: Rezeki... Hehehe...

THE STUDIES
[56] Are you a good student: No
[57] You always done your homeworks/assignments: Selalu
[58] The teacher/tutor you love the most: Cik....
[59] Always late to school/college: No
[60] Your class: Class of 2005/2006
[61] You love your seniors: No
[62] Senior who you love the most: None
[63] Your classmates good/bad: Okay la
[64] Excellent result classmate: Ramai

[65] Laziest classmate: Lagi ramai

THE PREFER
[76] Lip or eyes: Eyes
[77] Hugs or kisses: Kisses, of course
[78] Shorter or taller: Shorter
[79] Hesitant or spontaneous: Sponteneous
[80] Nice stomach or nice arms: Nice stomach
[81] Listener or talker: Talker
[82] Romantic or rich: Romantic
[83] Good husband or Good Father: Father

THE FUTURE
[84] Age to get marry: 35
[85] Numbers of kid(s): 5
[86] Career: Student
[87] Salary: RM6,500 per year
[88] Retirement age: Unlimited
[89] Properties value: My ass
[90] Wishes: come true

THE VICTIMS
[91] Let me finish it here. Done. I killed the tag. Here. Fin

Sunday, October 26, 2008

SESUATU YANG KURANG PADA SESETENGAH DARI KITA

Aku bukan nak cakap aku ini bagus sangat dan cukup segalanya. Aku cakap ini sebab aku prihatin. Aku nak kita semua jadi sempurna. Atau. Sekurang-kurangnya lebih sempurna dari biasa. Dari orang lain yang tidak tahu. Yang belum sedar lagi.

Ini sekadar pemerhatian dari sudut mata aku. Dari sudut hati aku. Tanpa rasa ingin menjatuhkan atau memalukan mana-mana manusia. Kongsi sama-sama okay?

Aku nampak ada segelintir pelajar yang masih kurang mahir menggunakan aplikasi internet dan surat elektronik (e-mail). Mereka cuma menggunakan internet ini sebagai medium untuk mencari bahan-bahan rujukan (atau bahan plagiat) dan untuk meng"update"kan pasukan bola sepak maya (fantasy football) sahaja. Selain itu? Tiada. Malah, ada segelintir (bukan semua) yang masih tiada akaun e-mail. Nak attached file melalui e-mail pun tak tahu. Meskipun bidang korang tiada kena mengena dengan penggunaan komputer tapi aplikasi dan perubahan dalam atmosfera pengkomputeran mesti ambil tahu. Kerja sekarang segalanya bergantungan kepada ini. Ini juga sebagai salah satu nilai tambah (value added) di dalam CV (curriculum vitae) kita nanti.

Banyakkan membaca. Juga yang bukan dari bidang korang. Kalau boleh baca sesuatu yang korang suka selain dari bahan bacaan berkaitan bidang / kursus korang. Biar la orang kata ianya mengarut dan gila. Paling kurang korang membaca sesuatu. Korang dapat sesuatu pengetahuan di luar bidang korang. Jika hendak dapat pengetahuan dalam bidang korang, baik pergi ke kelas dan tanya pensyarah korang. Korbankan-lah sedikit wang saku dan masa untuk membaca majalah atau buku atau komik. Aku tengok rata-rata pelajar hanya tahu study dan baca buku pelajaran sahaja. Aku yang tengok pun boleh naik pening. Hish!

Cuba wujudkan satu hobi. Aku tengok rata-rata pelajar tiada hobi yang benar-benar hobi. Lupakan hobi untuk mengumpul setem. Cuba wujudkan hobi lagak orang dewasa sedikit. Hobi yang boleh meningkatkan daya produktiviti kita. Maksud aku, hobi yang boleh memberi manfaat secara tidak langsung untuk kita bagi mendapatkan kerja kelak. Seperti contoh hobi menulis. Mana tahu bidang penulisan ini menjadi sumber pendapatan sampingan korang masa bekerja nanti. Siapa tahu kan?

Ada lagi yang aku ingin katakan. Tapi nanti-nanti sahaja-lah aku tambah-tambah. Yang ini pun belum tentu korang nak ikut / baca.

Fin.

Saturday, October 25, 2008

FRIENDSHIP TIME BOMB

Gosip! Woh!

Banyak rupanya gosip-gosip panas yang aku baru tahu. Lepas sesi pecah ais (ice breaking) dengan rakan-rakan, selepas beberapa lama memeramkan diri di bilik sebab nak siapkan tugasan, baru aku tahu apa yang terjadi di sekitar set sosial aku. Yang selama ini aku ingatkan aku tahu segalanya. Tapi tidak.

Aku jadi sedih bila dapat tahu. Marah pun ada. Kecewa pun ada. Kenapa di akhir-akhir semester ini banyak sangat berita celaka yang berlaku? Apakah ini semua berlaku kerana balasan oleh-Nya? Atau ini semua disebabkan mulut-mulut busuk yang menghasut dari telinga ke telinga?

Kisah orang sini gaduh dengan orang sana sebab tugasan akademik. Ops...ini bukan kisah aku. Aku tak gaduh pasal tugasan akademik. Very not macho-lah. Ini cerita pelajar wanita (tipikal?). Bukan aku nak belah-kan pada mana-mana pihak tapi kita boleh fikir sendiri-lah. Masing-masing dah besar. Kalau bagi suami, masing-masing dah boleh mengandung. Tak kan benda-benda picisan begini pun, boleh buat tarik-tarik muka. Masam-masam muka kot. Dah kawan dekat 3 tahun kot. Tak kan-lah tak kenal hati budi masing-masing.

Cam'on-lah. Kalau korang nangis-nangis sebab pensyarah tolak tugasan korang, aku tak dapat nak bagi pinjam bahu. Sorry. Tapi aku faham perasaan korang. Dah salah masing-masing sebab tak nak buat sejak awal-awal lagi. Dah salah masing-masing sebab lambat sedar. Dah salah masing-masing sebab buat derk sejak awal. Jangan la tuding jari pada mereka yang cool. Yang macam buat tak tahu tapi tetap prihatin. Yang penting sekali, jangan la dengar berita dari 1 belah pihak. Kalau nak macho lagi, tanya la direct to the person.

Rasa macam kelakar pula bila persahabatan selama 3 tahun tetiba musnah sebab benda-benda picisan dan bisikan-bisikan jahat. Mungkin kamu dah lama makan hati, tapi apa salahnya tunggu 1 semester je lagi. Lepas tu dah tak jumpa lagi. Masing-masing ada haluan masing-masing. Why not you create sweet damn memories before get lost from this bloody damn place?

Tak-kan kamu semua lupa kenangan manis buat surprise birthday party, buat tugasan bersama, makan malam bersama.

Penat-nya "sekolah"kan bakal-bakal isteri orang ni. Rasa macam M (dalam siri Goda) pula. Cuma ini versi pelajar. Bukan versi cinta.

Dah. Aku dah penat nasihat. Tepuk hati tanya jiwa. Pandai-pandai fikir sendiri. Masing-masing 3.00 pointer kan? Hehehe...

Ok, let's put a smile on that face.

BINCANG PAGI DI NEW DELHI

Aku terasa macam nak bersarapan pada pagi ini. Almaklum la, study week sudah bermula. Tugasan dah dihantar keseluruhannya. Maka, mana pelajar yang duduk dekat-dekat sini, ramai yang dah balik rumah. Kononnya nak ambil berkat ibubapa sebelum peperiksaan bermula.

Aku memang terasa sangat betapa kosongnya kolej aku semalam dan pagi ini. Sehinggakan kawanan kera tanpa segan silu dan takut, membongkar tong-tong sampah di sekitar blok aku. Mana tak hangin. Bangun-bangun pagi, aku ingatkan dapat dengar kicauan burung dan menghirup udara segar (kata duduk dalam hutan, aku jangkakan semua ini!)., tapi apa yang aku dapat? Najis dan bunyi bising kera. Cis!

Aku hidupkan motor. Aku pergi Subai. Ingatkan nak try sarap roti pisang. Cis, Tak sedap!

Sedang aku dok masyuk layan channel Animal Planet, tetiba datang 2 orang "makcik". Kenalan aku. Baru kenal semester ini walaupun dah jadi rakan se-batch selama 5 semester. Ntahapeapentah!

Kami berborak la macam-macam. Termasuklah perihal kerja dan penempatan ke organisasi praktikal.

Aku hairan. Kenapa perempuan (especially 2 orang "makcik" ini) memilih bidang perakaunan sebagai bidang mereka, sedangkan mereka tidak mahu menggalas risiko sebagai pengamal perakaunan?

Sepatutnya, sebagai pengamal perakaunan (accounting practitioner), kita perlu tahu risiko yang bakal kita tempuhi seperti pulang kerja lewat tanpa mendapat gaji kerja lebih masa, kehidupan bersosial yang terhad, perahan tenaga kerja yang melampau, dimaki client, diherdik boss. Benda ini benda biasa yang bertujuan untuk mendewasakan dan memantapkan skill kehidupan dalam bekerja (walau hakikatnya, tidak!).

Aku tak kata fikiran mereka itu salah. Mereka rajin (ulat buku [BWB?]), aku tak sangkal. Tapi itu belum lagi memenuhi kriteria untuk terjun ke bidang perakaunan. Rajin, tahan maki, anti-sosial, sihat tubuh badan dan macam-macam lagi, yang perlu dipenuhi.

Aku rasa korang boleh, dude! Cuma kurangkan korang punya kerek je. Hehehe...

Terima kasih kerna membaca.

Friday, October 24, 2008

THE LAST CURTAIN

Ayuh kawan-kawan mana yang duduk atas kerusi di luar kampus atau duduk bersila di kawasan kampus!

Mana yang terbaca pengumuman ini, mana yang terbuka blog ini, sila sebarkan kepada rakan batch banjir yang lain. Ini penting!

Satu pesta makan-makan berbayar akan dianjurkan oleh kawan-kawan kita juga. Ini bukan berorientasikan wang semata-mata seperti kebiasaan pelajar. Ini Betul-betul mahu tolong kawan-kawan.

Sila realisasikan harapan ini!

THE LAST CURTAIN - MAKAN-MAKAN SEMPENA SEMESTER AKHIR KITA BERSAMA
Tarikh : 29 Oktober 2008
Hari : Rabu
Masa : 5pm (kalau nak datang awal, tolong masak-masak, adalah dialu-alukan.)
Dresscode : Baju Batch Banjir
Bayaran : RM8 per orang

Sila konfemkan kehadiran anda (serta bayaran sekali) kepada wakil-wakil kami sebelum 27 Oktober 2008, Ahad ini.

Hubungi : Muffler (Sime Darby), Norman (Sime Darby), Jiji (Sime Darby), Sham (Eon), Ucop (MISC), Athori (Sime Darby).

Pengangkutan tidak disediakan.

REALISASIKAN TAU!