Wednesday, December 29, 2010

SEMOGA BERJAYA PASUKAN RIMAU-KU...


Semoga spirit Voltron berada dalam setiap sepakan padu-mu! Roar!

BOLA PUNYA PASAL PUN BOLEH KASI GADUH KA? LABU!

Cerita tentang bola sepak semakin panas sejak akhir-akhir ini. Macam-macam perkara dah berlaku. Pasal laser la, pasal coli la, pasal Acheh la. Ada yang satu jenis tu siap balik baca buku sejarah pasal nak cari poin untuk maki hamun orang.

What the hell ni?

Isu sukan dicampur-aduk dengan benda lain. Gaduh pasal bola tapi poin gaduh pasal Malingsia la, Malaysia Pencuri la, Malaysia menang pasal dukun la. Aku yang tak minat sukan pun boleh jadi pening. Gila apa nak menang Piala Suzuki berhabis duit guna khidmat bomoh luar negara. Kalau benar-lah benda tu berkesan, dalam lama dah Malaysia boleh menang Sukan Sea ke Sukan Asia ke Sukan Komanwel ke. Bangang.

Tiba-tiba teringat kisah masa aku kanak-kanak.

Asal aku gaduh dengan adik beradik aku atau dengan rakan sebaya yang lain, mesti akan berbalas gaduh. Bukan gaduh bertumbuk la. Gaduh mulut. Dia ejek kita, kita ejek dia. Berlarutan sampai hati dan mendidih, muka dah naik merah. Lepas tu mesti bertumbuk. Ok, itu kalau budak kecik yang bergaduh la. Lawan ejek then mengamuk sebab hati tak kental nak terima ejekan.

Kalau dalam kes bola sepak baru-baru ini pula, dia kutuk kita, kita kutuk dia, dia kutuk dalam twitter, kita balas balik. Yang paling best, pasal bola sepak la, Facebook, blog dan apa-apa laman sosial yang dimiliki oleh rakyat Malaysia akan mereka kutuk. Childish gila. Agaknya masa zaman sekolah cikgu depa tak ajar tentang "Adat Pertandingan : Ada yang menang, ada yang kalah". Hish...

Kalau setakat gaduh siber atau ganggu perlawanan akhir atau ganggu tempat penginapan, tak membawa kepada ending yang bahagia. Macam kisah kanak-kanak yang aku ceritakan tadi. Endingnya mesti akan bertumbuk punya. What the hell pasal bola sepak pun boleh berlaku pertumpahan darah? Gila.

Pada aku, selaku rakyat Malaysia, kita bagi je la apa yang mereka nak. Mereka nak menang? Kita bagi je la. Apa yang depa tak puas hati, kita layankan aje.

Diam tak bererti kalah, kita menang di hati dunia. Agak-agak kau la, dunia akan lihat yang jahat dari kemenangan atau mereka yang mengalah? Menang sebab mengancam keselamatan dunia boleh diterima akal humanity ke?

P/S : Mesti ada yang tak setuju kalau aku cakap kita ikutkan saja kehendak depa. Aku tahu. Tapi jangan risau, ini cuma pandangan picisan saja. Tak perlu propagandakan kenyataan aku ini.

Tuesday, December 28, 2010

DAH AKHIR TAHUN DAH

First time kerja di syarikat yang agak besar walaupun sebenarnya aku digaji untuk mengendalikan subsidiarinya sahaja. Walaupun hanya subsidiari sahaja namun segala kehendak dari holding aku kena ikut.

Corporate dateline, audit requirement, corporate requirement, report itu, report ini.

Lebih-lebih lagi bila nak tutup akaun akhir tahun macam sekarang ni. Tergolek-golek jugak nak kena buat semua. Banyak sangat benda baru yang nak kena belajar sampai tak ter-catch up.

Oh, tak dapat la aku update entri selalu. Eh, macam la aku selalu update. Hehehe.

Oh, aku harap semua cepat-cepat habis. Ini bukan rungutan hokay!

Sunday, December 26, 2010

DAN TIBA-TIBA PERASAAN ITU DATANG

Aku tak pasti samada kau rasa apa yang aku rasa akhir-akhir ini tapi aku rasa ada di luar sana, di dalam atau di luar Malaysia, yang paling kurang pun seorang, merasa apa yang aku rasa akhir-akhir ini.

Setelah berpuluh majlis perkahwinan dihadiri, kita akan lihat kegembiraan demi kegembiraan yang dikecapi oleh ramai kawan. Semestinya kita berkahwin kerana ingin mengecapi kebahagiaan rumahtangga dan bukan setakat menjadi tiket untuk melakukan hubungan seks semata. Kan?

Dan kamu yang masih datang majlis perkahwinan secara solo (maksud aku bukan berkumpulan tetapi berduet), apa yang kamu rasa selepas menghadiri majlis sebegini lebih dari 30 kali? Apa, tak rasa apa-apa? Sure? Makhluk asing kot kau ni.

Aku? Aku dah hilang syahwat nak pergi ke majlis seumpama ini. Serius shit. Dah tak teruja langsung. Datang majlis sorang-sorang then meet up member lama, borak-borak pelir sikit dan ambil gambar. Kemudian tetap pulang ke rumah seorang diri sambil bawa goodie bag dari pengantin. Kadang kala kau akan rasa you is totally loser, dude.

So, kalau ada sesiapa yang rasa aku tak hadir ke majlis mereka dan bagi alasan yang macam celaka, sila maafkan aku dan sila fahami situasi seorang lelaki berumur 27 tahun yang kesepian dan totally blame himself for being loser.

But i got a friend that see this lonely feeling on positive side.

"Ala, kita tak dapat awek lambat ni bukan apa. Mungkin tuhan nak beri yang terbaik untuk kita tanpa perlu bersusah payah clash sana sini then baru jumpa true love. Mungkin tuhan tak uji kita dengan benda tu semua tetapi tuhan uji kita dengan kesabaran."

And i totally agreed with him.

You rawk, dude!

Friday, December 24, 2010

REVIEW FILEM : GULLIVER'S TRAVEL


Jack Black tak pernah gagal buat aku gelak di sepanjang aku mula mengenali dia dan filem-filem lakonan dia. Walaupun filem serius seperti filem King Kong. Aku rasa dia memang Afdlin Shauki Amerika. Orang berbakat yang tak harus dipersia-siakan bakatnya.

Siapa yang tak pernah dengar cerita tentang Gulliver's Travel? Angkat kaki.

Ok, sekarang turunkan kaki. (Bau cagu).

Yang tak pernah dengar tu mesti masa korang kecil-kecil dulu asyik dok baca buku Siri 3 penyiasat atau Siri Penyiasatan Nancy Drew je kan? Tak fun langsung sebab tak baca buku fairy tales. Apa guna jadi budak kecil kalau tak baca cerita dongeng? Kalau dah besar-besar ni baru nak berjinak-jinak baca buku dongeng, ada pula yang kena hempuk dan diherdik "Woi, dah besar-besar pun baca buku budak kecik!". Kan?

Ini tentang Lemual Gulliver, seorang warga New York yang bekerja biasa-biasa di bilik mel sebuah syarikat penerbitan majalah selama 10 tahun. Dah selama itulah dia bahagia di dalam comfort zone-nya itu. No changes. Dan sejak 5 tahun kebelakangan, dia sering ke pejabat Darby, editor bahagian pelancongan, macam nak bagi mel tapi tiada mel. Faham tak maksudnya apa? Ok, aku bagi klu. Darcy seorang perempuan cantik dan Gulliver seorang yang low self-esteem. Gulliver datang jumpa Darcy nak bagi mel tapi takde mel. Dapat tangkap tak? Lampi.

Sehingga satu hari, seorang pekerja baru bernama Dan datang dan membawa perubahan baru kepada Gulliver.

Ok, sekarang kita dah tahu Gulliver seorang yang low self esteem. Tapi bila nak pergi Pulau Liliput, pulau orang kerdil tu?

Lepas Dan masuk, dia terus dinaikkan pangkat sebagai ketua bilik mel yang mana ini benar-benar membuatkan Gulliver lebih low self esteem. Down gila. Dah la kena kutuk sebab takut nak ajak Darby keluar dinner, kena pula downgrade jawatan. Pergh. Mandom~

Dalam takut-takut tu, dia masuk bilik Darcy dan cuba memberanikan diri menyatakan hasratnya dan sekali dia gugup lalu terus mengambil borang kosong sebagai penulis ruangan pelancongan. Darcy terperanjat sebab selama ini dia tak tahu pun Gulliver boleh menulis (dan dia sebenarnya memang tak tahu menulis pun, korang pun tahu kan?). Darcy suruh Gulliver tulis apa-apa artikel tentang mana-mana tempat yang Gulliver pernah pergi.

Lalu dengan otak paling bijak seperti kebanyakkan pelajar universiti di Malaysia, dia memulakan sesi memplagiat artikel dan menghantar artikel itu pada Darcy keesokkannya. Dan dan itu juga da diterima bekerja dan terus dapat tugasan : Pergi ke Segitiga Bermuda dan pastikan kenyataan seorang penduduk itu betul atau tidak.

Berbekalkan sebuah bot yang mempunyai GPS, 6 tin Coca Cola, sebuah majalah, iphone dan sweater, dia memulakan pengembaraan di Bermuda yang dia sebenarnya langsung tiada idea tentang betapa bahayanya Bermuda itu.

Lepas itu ceritanya sama sahaja seperti versi bacaan yang kita ketahui selama ini.

Lagi satu pelakon yang tak pernah gagal buat aku gelak ialah Jason Segel sebagai Horatio, rakyat biasa yang jatuh cinta kepada puteri kerajaan Liliput. Dia juga memegang watak Marshall dalam drama bersiri How I Met Your Mother.

Kalau aku nak cerita habis dalam ni memang korang malas pula nak pergi pawagam. Jadinya, aku takkan cerita lebih detail la. Tapi bagi penonton macam aku, kesilapan runcit-runcit macam synconize makhluk kecil dan besar berbual (makhluk kecil dongak lebih tinggi dari ketinggian makhluk besar), kesilapan macam ini aku anggap kira halal je la.

Dapat tonton Jack Black dan lawak ciptaannya pun dah cukup bahagia dah sebenarnya. He he he. Ada cerita tentang Titanic, Star Wars. Ha ha ha.

Monday, December 20, 2010

KITA NI MANUSIA. PANDAI-PANDAILAH BEZAKAN BAIK DAN BURUKNYA PERANGAI KITA.

Sejak kebelakangan ini, banyak dah aku dengar orang huru-hara sana sini marah-marah pasal orientasi manusia sekarang yang pelik-pelik. Dah tuhan ciptakan naluri lelaki kepada wanita dan naluri wanita kepada lelaki, tetapi tetap ada juga yang bernalurikan sesama jenis. Ingat, setiap kejadian yang Tuhan tunjukkan di bumi ini adalah untuk kita jadikan pengajaran dan tauladan. Bukan hanya tahu maki hamun cemuh sana sini tapi tauladannya tak diambil. Bab-bab maki hamun laju je. Bab-bab yang baik, hanyut.

Ada yang aku dengar tu sampai maki hamun tak tentu hala pada golongan yang ramai rasanya gelarkan sebagai seksualiti alternatif. Ini termasuklah golongan mak nyah, gay dan lesbian. Asyik dok maki sampai lupa yang kawan tu juga manusia. Ada hati dan perasaan. Ada juga rasa marah dan perasaan ingin lempang mulut orang yang maki hamun.

Aku bukan mahu menangkan mana-mana pihak. Tapi cuba fikirkan sikit apa yang aku nak cakap ni. Kot la boleh buka minda sikit, tenangkan hati yang nak marah tak tentu hala tu.

(1) Ya, aku tahu bahawa menyerupai wanita (bagi lelaki), menyerupai lelaki (bagi wanita) dan menukar jantina adalah salah di sisi agama. Memang dah terang-terang salah. Masa zaman nabi dahulu kala pun dah Allah tunjukkan balasan. Cuma kita yang tak ambil iktibar. Masa zaman nabi Nuh. Golongan seksualiti alternatif ini sangat kuat sampaikan Nabi sendiri bagi nasihat pun mereka tak nak dengar. Mereka golongan dominan. Namun satu hari Allah tunjukkan kuasa. Kita mesti tak nak berlaku kisah itu pada negara kita kan? Oleh sebab itu kita mengarok tak tentu pasal marahkan golongan seksualiti alternatif ini.

Tapi orang sekarang ini marahkan golongan ini bukan sebab takutkan azab Tuhan tapi sebab menyampah tengok muka mak nyah. Sebab katanya, "Dah la tak lawa, make up tebal-tebal plak tu. Hodoh!". Marahkan mak nyah sebab mak nyah tu tak cantik. Ni apa punya lahanat alasan marahkan mak nyah sebab mak nyah tak cantik.

Disebabkan perkara-perkara ini, golongan mak nyah ini semakin meminggirkan diri dari masyarakat. Dok kerja tak tentu hala. Nak kerja kedai runcit pun kena cemuh. Macam mana depa nak hidup ni? Jalan yang paling senang, melacurkan diri. Sekarang bila depa melacur kita juga yang marah. Tapi kita tak nak bagi depa kerja cari rezeki yang halal. Kerja jaga butik pun orang dah pandang serong dah.

Ini termasuk juga golongan seksualiti alternatif yang lain.

Aku bercakap tentang kemanusiaan. Tentang cara hidup kita sesama manusia. Sebab jika dipandang pada aspek agama memang terang-terang depa salah. Kalau kita tanya depa pun depa tahu depa salah. Memang depa takkan argue. Lagi satu dari aspek perkahwinan. Apa benda sedap sangat kahwin sama jantina aku pun tak tahu nak fikir macam mana lagi. Kalau dok bercinta geli-geli tu lain cerita. Ini berkahwin. Hilang akai ka? Tapi dari aspek kemanusiaan, depa ada sama taraf dengan kita.

(2) Kot la kita nak mencegah depa dari terpengaruh dengan gejala-gejala ni, jangan la dok guna kekerasan semata-mata. Makin la kawan tu keras hati nak berubah. Guna pendekatan yang dok masuk akai sikit. Cara lembut. Ni dak, guna cara ganaih, kuda pun takut.

Macam contoh. Aku ada kenai sorang member ni time ngaji dulu. Memang nyah habis. Tapi tak pernah disisihkan. Tengok movie sama-sama. Makan sama-sama. Tapi bila dia dok buat perangai gatai, pandai-pandai dok bagi penangan sikit.

Bapak dia ni orang kuat agama juga kat kampung dia tapi apakan daya dapat anak yang lembut. Apa bapak dia buat? Tiap kali balik kampung bapak dia pesan, "Hang nak jadi apa pun bapak tak kesah tapi kalau kau nak balik kampung dok umah ni, hang jangan potong misai dengan janggut. Tu ja syarat bapak". Hangpa nampak cara orang tua tangan masalah mak nyah ni?

Sampai habis ngaji dia jadi satu-satunya nyah yang ada misai dengan janggut.

Eh, aku asyik cakap mak nyah sahaja. Kata cakap pasal seksualiti alternatif? Benda yang aku nak cakap sama je.

Hormati kita sesama manusia. Memang dia salah sebab jadi begitu. Tapi dia manusia juga. Tapi yang peliknya, kalau ada perempuan dok pakai seksi-seksi takde pulak yang nak menegurnya. Yang dok pakai seksi-seksi tu Tuhan suka ke?

Tak payah jawab, aku yakin hangpa tau jawapannya.

Renung-renungkan dan selamat berfikir.

*** Aku bukan penyokong mana-mana gerakan anti-mak nyah dan golongannya atau penyokong gerakan seksualiti merdeka. Aku cuma bagi pandangan supaya negara kita ni lebih aman untuk diduduki. Jangan silap faham. Aku tampaq karang.

Thursday, December 16, 2010

WANITA IDAMAN JEJAKA

Ramai yang tegur aku. "Eh, apasal kau tak kahwin-kahwin lagi ek?" So, aku dah penat nak jawab. Aku tak jawab langsung. Tapi si penanya jawab sendiri. "Kau ni memilih sangat kot.". Ada betulnya juga tu. Sebab bagi aku, kita kena la memilih sikit nak cari teman hidup ni. Tak kan nak tangkap buat je kot.

Ini bukan hal main pondok-pondok. Kahwin pukul 11am, cerai pukul 2pm. Tu pun sebab emak panggil balik rumah makan nasik. Ini perangai selebriti je yang buat. Ini hal rumah tangga, bang. Nak guna lama. Nak kekal lama.

Ok, maybe ciri-ciri wanita pilihan aku lain dari lelaki-lelaki gemuk yang lain, tapi apa boleh buat, selera orang lain-lain kan?

1) Orangnya sedang-sedang sedap-sedap elok buat peluk-peluk. Tak besar sangat, tak kecil sangat. Cukup la aku seorang je yang besar. Kalau dua-dua besar, nak kena order katil saiz double king size pulak. Nak tempah mana katil dengan tilam besar macam tu?

2) Orangnya mesti tak sama hobi dengan aku. Kalau boleh tak semua yang aku suka, dia pun suka. Dan tak semua yang dia suka, aku pun suka. Baru la boleh praktis nak bertolak ansur. Kemudian hidup pun tak boring sebab aku boleh cuba hobi dia dan dia boleh cuba hobi aku. Masing-masing cuba benda baru. Amacam? Reasonable tak?

3) Yang penting ada kebolehan dan keinginan nak cuba memasak. Bukan jenis masak sekali, lauk kari jadi asam pedas, terus merajuk campak periuk. Sebab aku suka makan. Hehe.

4) Mesti jenis berdikari. Pandai hidup sendiri. Bukan apa, kalau aku mati nanti dan tak sempat nak tinggalkan harta tinggi gunung ledang, dia still boleh hidup dan akan cari jalan nak hidup. Bukan jenis minta-minta pada orang ramai. Buat malu aku je nanti.

Tu je kot. Bukan banyak sangat pun. Tak kan ramai-ramai umat wanita dalam dunia tak de ciri-ciri macam ni kan? Dan tak kan la aku tak menepati ciri-ciri lelaki idaman mereka kan?

Renung-renungkan dan selamat beramal!

Saturday, December 11, 2010

AWESOME


Terima kasih Erica Albright sebab buat Mark Zuckerberg kecewa malam itu. Kalau tak, takde idea nak buat facebook dan Myspace & Friendster still rules then.

HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH!


(1) Lawak Abang Mamat memang ada style yang sendiri. Style lawak lain dari lawak-lawak Afdlin Shauki. Siapa kata cerita seram tak boleh ada elemen komedi dan romantik?

(2) Aku bukan peminat filem seram. Tapi filem seram Abang Mamat aku layan. Kah kah kah. Elemen seram dia tu just seram-seram kuku je. Tak la aku sakit jantung.

(3) Videografi masa diorang lari ketakutan tu tersangat la cute. Aku rasa baru first time aku tengok filem Malaysia buat style tu. Serius, cute dan kelakar sebab fokus tang muka dan suara ketakutan. Kah kah kah.

(4) Kisah kaki Usop memang sangat tragis. Tapi lagi tragis bila semua orang kampung tak perasan dan tak tegur langsung bila Usop berlari ketakutan dengan kaki sambil usung kerusi roda dan bukannya lari dengan kerusi roda. Kah kah kah. Memang cilakak perangai.

(5) Lagu Cinta Kristal memang best!

(6) Lambat betul aku tangkap yang Che Nin tu sebenarnya hantu. Cilakak. Dah half way baru aku macam "A'ah ek!". Watak Ayu tu aku rasa macam tak perlu ada pun tak pe kot.

(7) Orang melayu yang duduk oversea sekali pun, kalau dah namanya melayu tu memang akan percaya perkara-perkara tahyul. Dah memang meresap dalam jatidiri. Tak boleh buat apa-apa dah. Hehehe.

Tuesday, December 07, 2010

JOHN NASH


Kau nak cakap aku lambat tengok ke cerita dah berzaman ke, aku tak peduli. Aku baru tengok A Beautiful Mind. Dan aku sangat suka. Ha ha ha. Jadi skizo tapi teori digunakan satu dunia. Tapi kena tabah jadi bahan orang la. Tapi tak tahan maki memang tak boleh la.


MACAM BIASA AWAL TAHUN

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH.

Seperti tahun baru masihi, aku masih mahu memasang hajat macam manusia-manusia lain supaya kehidupan aku ini seperti ada matlamat. Dan bukan macam robot. Buat benda yang sama sahaja. Sepanjang tahun. Macam robot. Boring dan memboringkan.

1. Misi mencari calon isteri solehah masih lagi berjalan seperti biasa. Man-man sahaja. Tiada yang agresif. Tapi masih berjalan. Jangan berhenti. Bak kata orang tua, sikit-sikit lama-lama dapat bukit.

2. Sempena dah dapat kerja baru, kerja mesti bersungguh la sikit. Fokus aku cuma boleh bagi parent duit sikit, simpan untuk kahwin dan dapat berjalan tengok tempat orang a.k.a berholiday. Asyik dengar orang saja yang pergi hoilday. Aku pun nak pergi juga. Tahun ini aku pula yang mesti berjalan woh!

3. Nak jaga kesihatan sikit la rasanya. Pergi medical check up setahun sekali ke, register nama dekat Gym ke, amalkan cara makanan yang sihat ke. Bagi nampak gemuk tapi kalau ajak jogging 5 km masih steady lari laju. Baru la potential makwe tengok boleh terus jatuh cinta.

4. Lagi satu, rasanya nak angkat kereta la satu. Tengok la mana kereta yang mampu. Secondhand boleh, first hand pun boleh. Elakkan aku beli kereta curi je. Hahaha.

5. Last but not least, bayar hutang PTPTN yang dah banyak melampau.Padan muka. Siapa suruh pinjam banyak-banyak? Kalau kena blacklist, macam mana nak pergi Umrah?

****6. Nak tulis entri yang seronok-seronok dan buat orang senyum dan senang hati. Kalau dapat buat orang ketawa dan senyum pun aku dah rasa senang hati. Tiba-tiba teringat lagu "Senyum" pulak. Kacak luar kacak dalam kacak dengar sini, kalau saya senyum awak mesti senyum sekali. Hehehe.

Saturday, December 04, 2010

2 MINGGU TANPA KHABAR :)

Lama dah rasanya tak menulis. Dah berhabuk rasanya otak ni.

Ok, kita mula. Baca sekali nafas. Kalau terer. Mesti tak terer kan? Takpe, still boleh baca lagi.

1) Aku dah mula kerja baru. Pejabat di Ulu Tiram. Ulang alik dah naik kereta dah. Hujan ke panas ke ribut ke petir ke, dah kurang risau dah. Dah tak kena singgah stesen minyak tumpang berteduh. Environment kerja pun selesa. Style kerja pun banyak berubah. Pejabat ramai awek. Itu yang penting sebenarnya. Ha ha ha. Office ada internet tapi kena blocked. Biasa la, company besar. Tiap-tiap bulan dapat baucer KFC/Pizza Hut/Rasamas/Ayamas RM20. Sabtu kena kerja :( Apa harapan aku bekerja di sini? Dapat makwe la. Ha ha ha.

2) Final draft pusaka dah hantar pada penyelaras, Toqreemaow. Macam-macam feedback aku dapat bila minta kawan-kawan baca. Ada yang postif, ada yang negatif. Aku kerap mengubah cerita. Tapi final draft cuma Toqreemaow je yang tahu. He he he.

3) Bila dah hari Sabtu kena kerja, banyak ativiti mingguan tertangguh. Nak berjalan gerak pagi Sabtu semua kena tunda ke tengahari. tapi tak mengapa lah. Kerja dah seronok. Gaji juga agak lumayan. Alhamdulillah. Tak dapat kaya, dapat selesa sikit dalam sektor kewanganbulanan pun jadilah. Boleh beli kereta dan simpan duit untuk kahwin. Ihiks.

4) Hobi aku pun dah kena selaraskan semula. Hobi download series drama dah kena buat waktu malam hari kerja dan hujung minggu sahaja dengan menggunakan streamyx rumah yang super kura-kura. Rindu pula dekat line internet pejabat lama :( Tapi tak mengapa lah. Banyak yang baik jadi di pejabat baru :)

5) Gaji naik bermakna tanggungjawab pun bertambah. Nak kena bagi emak lebih sikit, nak kena bayar PTPTN (Semalam dah dapat surat suruh bayar bayaran tertunggak :( dah), nak saving banyak, beli buku bacaan yang tak jadi beli sebab duit tak cukup dulu dan yang penting aktiviti berseronok tetap maintain. Oh ya, kali ini Insya-Allah portion untuk makcik aku (bayar zakat) dan derma masjid secara konsisten. Insya-Allah. Semoga niat aku tetap.

Rasanya dah cover semua cerita aku yang hambar dalam 2 minggu kebelakangan ini kot. Tak seronok kan?

Rasanya malam ini nak try tulis entry bagi sedap dan gila sikit la. bagi meriah sikit. Biar orang baca entry aku dan tersenyum. Aku suka tengok orang senyum. Lagi suka kalau yang senyum tu awek. ihik.

Eh, apa aku mengarut ni!

Sunday, November 28, 2010

BERSABAR YANG BERBALOI-BALOI

Dulu. Pernah terdetik dalam hati aku. Semasa aku mula-mula begitu agresif dalam bidang perakaunan. Terdetik dalam hati aku, "Alangkah seronok kalau aku dapat handle akaun company yang baru buka. Tiada outstanding work. Semuanya atas aku sendiri!"

Dulu. Aku sebut dalam hati aja. Yang mendengarnya cuma aku dan Allah aja.

Selepas melalui beberapa fasa lemau dalam bekerja, hasil terus bersabar, berdoa dan berusaha, Alhamdulillah, Allah memperkenankan doa aku.

Syukur.

Selepas hampir setahun bergelumang dalam fasa pekerjaan yang agak lemau, akhirnya aku berjaya melayakkan diri ke sebuah syarikat yang kecil saja tapi berbaloi dengan kerja yang aku rasa bisa buat otak aku kembali cerdas berfikir.

Aktiviti untuk pekerja yang dianjurkan oeh syarikat tersebut juga bagus.

Kena ambil peluang ini untuk jaga kesihatan dan jaga badan :p

Kepada sesiapa yang baca, jika anda ada impian yang belum tercapai, teruskan bermimpi dan berdoa. Selagi kita terus mengimpikan apa yang kita kehendaki, Insya-Allah akan tercapai :)

Saturday, November 27, 2010

AKHIR-AKHIR INI

Sejak akhir-akhir ini, aku sibuk mengalahkan Perdana Menteri. Hanya sempat buka Facebook untuk main Mafia Wars je. Banyak benda nak kongsi dalam blog ini tapi tu la... sibuk...

Nanti-nanti la eh?

Thursday, November 18, 2010

BUKAN TAK NAK TOLONG DER, CUMA...

Raya Qurban ni biasanya aku tak la excited nak sambut sangat. Just pergi masjid, sembahyang raya, balik rumah dan makan lauk raya. Tak balik kampung pun tak rasa hiba. Apatah lagi bila dengar lagu balik kampung atau selamat hari raya. Lagi tiada efek.

Raya Qurban seperti hari-hari cuti yang lain.

Nak pergi tolong sembelih? Tolong lapah? Bukan tak nak. Cuma aku tak nak kejadian dulu berulang balik. Orang sibuk-sibuk nak sembelih lembu, aku baru sibuk nak pitam la loya la. Dah tambah kerja orang kampung nak mengangkat aku.

Aku memang berjiwa sensitif agaknya. Tak boleh nak jadi assasin.

Tuesday, November 16, 2010

KALAU CUTI SEKOLAH


Masa kecil-kecil dulu, asalkan tiba musim cuti sekolah, aku mesti ajak mak ayah jalan-jalan dekat KL. Tapi bila dah besar-besar ni, aku dah tak ajak mak ayah dah kalau nak KL. Aku akan ajak kawan-kawan aku.

Pernah sekali. Waktu itu nak belajar naik LRT. Macam mana nak beli tiket. Macam mana nak beratur. Naik stesen mana. Turun stesen mana. Bila dah terer sikit, mula jalan sendiri. Rasa macam dah jadi orang KL betul dah.

Stesen pertama aku belajar ialah turun di KLCC.

Aku pilih KLCC. Ya, aku pilih KLCC. Walaupun macam poser tapi aku tetap pilih KLCC. Sebab aku tak nak comolot tepi jalan.

Monday, November 15, 2010

EVENT RARE SETAHUN SEKALI

1) Khairul Syakirin Boyak : eppy belated bezday en kacak
2)
Salmiah MohdNor sori tetinggal ketapi...slmt bkurg umur btambah amalan...
3)
Ahmad Syihan happy belated birthday bro..
4)
My Arfa heppy bezday win..semoga bertambah kacak
5)
Bavarian Motor Works Happy 27th Belated B'day. Weekend aku memang tak log on FB 2 yg tak bole wish ko. Sorry !!
6)
Cik Ct hepi belated besday cousin..may allah bless u
7)
Siti Khairunnisak hepi bufdae aben....
8)
NorBaizura Hazreen hppy besday fik... moga pnjg umo dan murah rezeki.....
9)
Shah Fa Zad happy besday bro
10) Sofie Sweet -
fikri..happy birthday bro..semoga dmurahkan rezki dpanjangkan umur dpercepatkan jodoh dan cpt2 kuruskan bdn...
11)
Zakharul Fahmi happy birthday bro...usia dah bertambah.kawen bila lagik..hehe
12)
Nurazliza Asmuni selamat ari tua ~ :D
13)
Chinta Chandurry hepi bufday bro....kawen kawen kawen cpat..mau pegi sidang pekahwinan mu..huhuhu~
14)
Muhammad Zakwan Mohamed Bandi ben,hepi bezday.... nnt kte amik gmbo dlm ujan lg erk... hahahahaha
15)
Rafidah Azan hepi beday ucop :)
16)
Matt Anip wah aben..............jgn lupa rini bukan beday ko jer tau... so kongsi2 rrr hehehe hepi beday ben.......
17)
Maliniey Razak epy bufday fikri kacak...moga pnjg umo n murh rezki slalu..=)
18)
Erni Shariza Happy Birthday ;D
19)
Cik Jannah beb selamat hari tua! may Allah bless u!
20)
Alex Tan J S Helo...hepi birthday....da umur 27 ek?? x pa, ni la time org2 nk kawen..u bila?? hehe
21)
Suffian Abu Bakar Happy Birthday Bro...hehehe 27 ke?Muda lagi....Muda dan Berbahaya...hehehe
22)
Sujathran Haran happy birthday.....
23)
Noorazlinda Ab Razak hapy bufday fik~~
24)
Redeyes Mokhzani happy birthday bro!
25)
Zamri Mohamed selamat hari lahir!
26)
Azize Azizu selamat hari lahir..
27)
Nabilah Razali happy birthday fikri!! haf a blast on your day!
28)
Shamsiah Binti Sidik epy besday fikri......
29)
Nurul Ain salam aben...still not be late kan nk wish...HEPI BESDAY ABEN YG KE-27...SEMOGA PANJANG UMUR...DIMURAHKAN REZEKI...SEMOGA DAPAT MENGECAPI APA YG DIIMPIKAN DALAM HIDUP...AMIN~~
30)
PriNcess Izzryn Happy Birthday Ucop ‌Fazleena Hishamuddin heppy besday. :)
32)
Mohd Norsham Happy birthday
33)
Asang Da Condemnedemotion slamat tambah umur !!!
34)
Faznur Izura happy birthdayy :p
35)
Muhammad Fadhli Bin Abas Hepi bday Abg kacak...
36)
Mohd Yazid hepi besday wiwin...
37)
Mohd Najib Rahmat hepi besday wiwin...
38)
Fairuzahri Jalaluddin bro.. Hepppi besdaaay..
39)
Mohd Arbain Bin Mohd.Noor. happy birthday bro..
40)
Chiq Ijam Rofm happy birthday bro...semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki...
41)
AraBella Husaini happy birthday
42)
Athori Abdullah hihihih,,,besday ko betul ker ni????semoga panjang umur dan d murahkan rezeki sahabat..
43)
Fatma Akmal hepy birthday to u....semoga pnjg umur n murah rezeki
44)
Faisal Shafie Tingkatkan amalan & kuatkan Iman..Selamat Hari Tua..
45)
Jojo Dino ‎.happy bday
46)
Salha Shaffee selamat hari jadi fikri!!! semoga semuanya dipermudahkan Allah :)
47)
Nik Azlan Ahmad Rostam selamat hari jadi sahabat...... semoga hari2 tua yg mendatang ni mematangkan dirimu..... dan cepat2lah cari jodoh
48)
Sha Ida selamat hr lahir ucop semoga panjang umur n moga hidup diberkati Allah SWT
49)
Ahmad selamat hari jadi, bl nk jadi daddy...
50)
Khairunnisa Shakri bro,slmt hari jadik!!!!moga semua doa ko makbul harinih!!!
51)
Mohd Fudhail Syazni abennnnnn...happy bday...makin bult nmpknya..kihkihkih
52)
Ameen Salleh hahaaha...dah besor kau...eh,ko mmg besar pun...nnt aku bg hadiah gambir srwk...appy bezday
53)
Etz da Mimes wahhh...!!! abg aben sdh besar lg nampak yer... hepi besday ben.. jgn nakal2 na.. hahaha..
54)
Syahmizan Azmi Happy Birthday Aben.. moga diberkati Allah dan dimurahkan rezeki..
55)
Maziana Hamzah selamat hari lahir..peningkatan usia mematangkan kehidupan.dimurahkan rezeki diluaskan kesenangan dalam semua hal..
56)
Fauziah UJie wohooOoo..lupe lak bday ko sama ngn bday adik aku ek so happy birthday!!
57)
Eira Fazira Haniffa h.e.p.p.y b.e.s.d.a.y fikri.....
58)
Siti Radziah Binti Suparman selamat ulangtahun..moga diberi keberkatan brpnjangan dan dipermudah segala urusan..dan termakbul segala hajat.
59)
Nadhirah Taher winnnnnnnn!! hepi besday...! ameen utk doa diatas.. bahagia duania akhirat.ameen!=')
60)
Lisa Manap Happy birthday kawan.. Bln 12 nnt kte celebrate eh? Ahmad Firdaus blanje.. Ngehehehehehe =)
61)
Humairah Yon hepy bufdei..
62)
Nshams Rahman Hepi bufday mr.wiwin
63)
Khairul Aizat Heppy birthday Scorpio man!
64)
Aynn Yahya epy bestday...
65)
Mni Mma epi bufday!!
66)
Cw Norfatiha HEPI BESDAY.....:)
67)
Azurah Amzah Happy birthday..
68)
Fauzi Ramin hepi birthday incik fikri misti !!
69)
Mohd Lam Aben selamat hari jadi =)
70)
Azizuddin Fakhrie selamat hari tua abg kacak,,!!!
71)
Ay Yusof Met Ultah Incik Fikri! Moga bertambah kacak setiap hari.
72)
Mohd Azreen Mukayat Epi tua bro
73)
Muaz Hafidz mengucapkan selamat hari lahir kepada Mohamad Fikri Kacak Bin Misti : )
74)
Atif اسماعيل seniorku... slamar hari lahir.. moge di panjangkan umur da di murahkan rezeki.. dan cepat2 dapat jodoh... hehe ...:)
75)
Mys Zuleana bro,happy besday...wish u all the best..moga cepat2 dpt awek cun & cepat kawen...wink~ wink~
76)
Vlad Barchiel bro.. udah brapa ulang tahunnya?? hahaha‌
77)
Kuin Miley Hyuna Hepi B`day :)
78)
Soraya Zainal hepi besday~
79)
Mohd Razi hei ex tokey dadih..hepi besday~~
80)
Umar Haiyat wiwin kacak...selamat hari lahir...
81)
Norizan N Shahrul moga dirahmati umur...
82)
Archi Shah bahagia dunia akhirat
83)
Masraya Sait Cair Selamat ari tua bro...ape plan rini..ade kek,pos kat aku cni k...secret recipe punyer....heheheh~
84)
Ahmad Faun Si Kacak Fikri.... :-)..... Selamat Hari Jadi.... Moga pjg umor and murah rezeki...
85)
Berlyn Oo bro, happy birthday ^&^ nak kek apa??? ~~~
86)
Shakina Ariffin yo yo abg senior ! hepi besday erh ! :)
87)
Wani Nadirah happy buzday....ucooopppppp...;)
88)
Akmal Bin Jalaludin epi besday abg fikri.. hehehehehee
89)
Mohamed Shafiq Mohamed Shari brader2..hepi besday..
90)
Mohd Azfar heppy birthday wahai legend~~ moga kamu terus success ngan segala yang kamu inginkan dalam kehidupan ini...
91)
Liyana Rabuan yo! happy birthday!u rock!
92)
Aung Sanz Mereng slmt ari tue ye win,dh tue dh ko
93)
Md Imran selamat hari lahir
94)
Alejandro Mark Sloan hepi besday dude. .
95)
Saya Aizat Allah selamatkan kamu
96)
Ni Nã SHJ.
97) .....


***Terima kasih kepada semua yang beri ucapan samada menerusi panggilan, menerusi SMS atau menerusi Facebook. Mana yang tak tersenarai dalam senarai di atas harap tak berkecil hati. Tak bermaksud jika tak tersenarai maka saya tak hargai.





Friday, November 12, 2010

PENGALAMAN BARU DENGAN BUKU CACA MARBA MAT JAN


Balik kerja semalam petang, sesampai aku di laman rumah, aku terus tuju peti pos. Dengan harapan buku Caca Marba Mat Jan dan buku Cerita Piala Dunia dah sampai. Tapi hampanya, peti pos kosong. Aku terus tuju ruang tamu.

"Mak!... Ooo.. Mak!" Aku jerit separuh suara, "Assalamualaikum!"

"Amende jerit-jerit masuk rumah ni?" Emak cuba nak marah aku tapi tak jadi sebab aku masuk rumah terus sengih-sengih.

"Ada surat along tak?" Aku tanya.

"Nuu..." Emak menjuihkan bibir ke arah meja kopi depan tivi 36 inci tapi bukan flat screen.

Aku terus meluru ke meja kopi. Buku dah terkeluar dari sampul surat. Aku lihat hujung sampul surat dah basah sebab kena air hujan. Aku sambung sengih-sengih tengok sampul surat. Aku pandang emak. Aku sengih-sengih lagi.

Emak yang sudah dapat mengagak maksud aku, tanpa banyak soal terus bersuara,

"Orang pandai tak cakap diri sendiri pandai, orang hensem tak cakap diri sendiri hensem."

Aku faham maksud emak. Tapi malas nak betah. Ah, dah memang aku kacak. Tak kan aku nak menafikan pula. Aku tak mahu bohong diri sendiri. Keh keh keh

***Caca Marba Mat Jan sesuai dibaca masa-masa tertentu sahaja. Tapi aku lebih gemar baca buku-buku kelakar dan kompak seperti ini ke bilik termenung. Dalam pada meneran, gelak-gelak pun okay juga.

Selain itu, ada juga info undang-undang di dalamnya. Tak dapat banyak, sikit pun jadi la.

Tapi edisi nak cukup kertas belakang sekali memang tak boleh blah. Kah kah kah. Aku harap brader Vovin tak ikut perangai Maharaja China tu okeh. Kah kah kah.

Hero taik kucing!

Thursday, November 11, 2010

PATUT LA U MAKIN GEMOK

Sudah lewat petang, baru 2 wanita auditor pulang ke pejabat dengan mengeluh-ngeluh penat dan banyak kerja. Seorang wanita jambu seorang lagi wanita konon jambu. Mengusung beg plastik dan beg berisi dokumen. Masuk ke pejabat terus buka cerita. Maklum la, seharian di pejabat client menyebabkan mereka terpaksa bermuka plastik. Senyum sampai muka cramp.

"Penatnya i hari ni" Wanita konon jambu bersuara, "Dah la nak kena siapkan hari ini juga." Sambungnya lagi sambil menjeling ke arah jam dinding. Sesekali mengusapkan perut 38" miliknya tanda kelaparan.

"U beli apa?" Ibu Mengandung menyapa dari belakang. Dengan perut yang berbosong-bosong, dia bersusah payah berjalan ke hadapan pejabat.

"Tadi client belanja lunch. We allz makan dekat Secret Recipe." Kata Wanita konon jambu, "I apa lagi, terus la order chocolate indulgence. Tapau. Saja nak kasi manager dia tu bankrup."

Ibu Mengandung menyelak-nyelak plastik. Dengan muka penuh keibuan, dia terus men"sound" Wanita konon jambu.

"Haiya, sudah sebulan u tak makan lunch, hari ini u makan coklat manyak-manyak." Ibu Mengandung masih lagi selak plastik Secret Recipe, "Ini yang buat u makin gemuk!"

Wanita konon jambu terus duduk di mejanya dan humming lagu Inshaallah dengan penuh makna. Ibu Mengandung terus duduk sebelah dan mencolet krim kek keju. Anak dah mengidam la tu.

CUTI

Ni sejak-sejak hari semalam, aku ke pejabat dengan hati senang dan senyum memanjang. Walaupun tak dapat counter offer, pun tak mengapa la.

Dalam pada itu aku kira-kira semua OT convert cuti aku yang dulu-dulu. Aku tolak dengan cuti-cuti yang aku dah ambil. Tambah lagi dengan cuti tahunan yang lapan hari tu.

21 hari.

Aku tak tahu nak buat apa dengan cuti banyak ini dan tempoh kerja yang tak sampai sebulan. Kalau ikut otak bisnes aku, aku nak buat ;

(1) Jual harga setara dengan officemate;

(2) Biar kampeni convert jadikan duit; atau

(3) Jual dekat mudah.my.

Okeh, idea yang ke-3 tu memang macam stupid.

Next week dah mula boleh berpoya-poya dah. Rasanya ambil cuti 2 minggu then siapkan 2,3 buah manuskrip pun cara juga.

Ha ha ha.

TAK SANGKA

Wah. Seriusly. Aku dah rasa macam selebriti la pula.

Bila tengah dok buat kerja di pejabat, tiba-tiba ada kawan SMS aku. "Bila buku kau nak rilis?". Aku yang tengah dalam dok kalut pun balas, "Bulan depan baru nak submit. Bulan Januari la kot insya-Allah rilis. Actually aku tulis 10 pages aje. Awatnya?". Lewat 1/2 jam kemudian dia balas semula, "Awatnya? Aku nak baca la buku kau. Bangga doh ada kawan jadi penulis."

Ah, sudah! Cerita baru siap 6 pages dah ada orang lain teruja. Ini yang buat aku lebih semangat nak buat kerja-kerja penulisan dari kerja sebenar aku. Walaupun aku tulis 2,3 pages kemudian habis-idea-dan-tukar-cerita, mereka masih percaya aku seorang penulis hebat. Kah kah kah. Na'aram, rasa nak menangis pun ada sebab dulu aku buat blog semata-mata nak ikut trend dan medium untuk aku jadi terkenal dalam rangkaian kawan-kawan aku sahaja.

Tak sangka pula, bila makan di Pizza Hut dan menikmati Pizza 6 Keju, ada orang tegur aku pasal "Ada Aku Kesah?". Nak tersembur pizza 6 keju yang aku makan tadi. Aku kenal dia tak sampai satu jam, dia dah kenal aku nu ntah setahun yang lepas ke 2 tahun yang lepas ke. Kembang juboq!

Ha ha ha.

Dia bercerita la pasal tiada update yang menarik lagi, macam mana dengan misi mencari awek dan sempat juga pesan, "Jangan esok kau letak kisah kita makan pizza ni pula".

Aku harap aku dapat habiskan cerita seram yang 10 pages itu sebab dah ada beberapa orang yang chop buku yang belum rilis itu lagi. Salah seorangnya ialah guru subjek Bahasa Inggeris masa aku sekolah rendah dulu. Gila kau, tak kan aku nak hampakan kepercayaan depa pula, kan?

P/S : Kepada pembaca / pengikut kisah Abang Zan 3 tahun lepas, buat pengetahuan semua, Abang Zan dah berjaya mencapai cita-citanya menjadi pendidik. Ingat, baru tercapai cita-cita menjadi pendidik. Menjadi pencinta wanita belum berjaya lagi.

Wednesday, November 10, 2010

REVIEW FILEM : TAKERS

Dek kerana terlalu banyak filem-filem yang menghidangkan genre rompakan-cerdik-tapi-hancur-sebab-tamak, filem ini aku rasakan sebagai filem yang agak bosan. Jika filem bergenre ini tidak banyak dipasaran atau ianya genre baru, sudah pasti ini filem yang hebat. Tapi sayang sekali bagi filem ini kerana filem terdahulu yang mempunyai genre yang sama adalah lebih bagus.

Italian Job misalnya. Jenayah terancang yang buat aku rasa berdebar dan sesekali memaki-hamun sebab efek letupan dan aksi yang sangat hebat. Lagi pun masa itu, aku pun baru berjinak-jinak nak tonton filem genre ini, jadinya aku lihat filem ini sebagai filem best.

The Loser, juga ada irasnya genre sebegini tapi jalan ceritanya lebih teratur, plot lebih menarik dan endingnya lebih twisted.

The A Team juga sama.

Tapi yang paling legend, Ocean 11 & 12.

Next Movie : Harry Potter And The Deadly Hallow Part 1 in 3D!

Tuesday, November 09, 2010

BELUM LAGI

Tengah giat cari lubang untuk kembangkan karier. Apa yang bagi peluang, aku sambar. Walaupun jauh sampai tak terjangkau dek akal aku. Kerja di Tangerang, Jakarta, Indonesia misalnya.

Bila hak privasi (komputer kena pindah ke meja lain, printer ditukar dengan yang dah rosak, meja baru jauh dari pekerja lain) di pejabat dicerobohi, aku lebih gemar diam diri dan lancarkan perang saraf. Tak buat kerja dan sentiasa bermain internet, misalnya.

Tapi masalahnya, macam mana prosedur nak letak surat tender ni? Takkan nak koboi macam tu je. Cabut selamba then ucap bye-bye dalam facebook? Gila lahanat idea.

Friday, November 05, 2010

PENGALAMAN 2 KALI BANJIR BESAR

2005 dulu, buat kali kedua kali aku singgah di Kedah untuk jangka masa 2 malam. Ini tak termasuk di Langkawi. Itu masa hantar adik aku ke Kuala Nerang. Ngaji dekat Kolej MARA untuk matrikulasi. Pertama kali aku ke Kedah, aku tidur di Hotel Seri Malaysia. Perkara yang buat aku jatuh cinta pertama kali pada Kedah ialah makanan yang murah berbanding di Johor Bahru ini. Terus aku pasang niat nak sambung belajar dekat Kampus Utara.

Allah dengar detik hati aku masa itu. Lalu pada penghujung 2005, aku diterima masuk ke Kampus Utara. Alhamdulillah.

Ok, banjir masa ini memang masya-allah besar. Tak pernah aku dan keluarga mengalami pengalaman ini. Air di sana sini. Dalam rumah, dekat bendang, dalam kedai, atas highway, dalam kereta. Ish, nak masuk belajar masa itu memang dugaan betul. Sampai ada yang patah balik terus tak daftar.

2010. Aku teruja sebab pada tahun ini bukan aku rasa yang konvo tapi adik aku juga yang mana dia juga belajar di Kampus Utara!

Pada mulanya, aku takut juga nak konvo. Takut-takut badi batch banjir datang masa aku konvo. Alhamdulillah. Semuanya lancar dan gembira.

Tapi tidak pada konvo adik aku. Kasihan dia. Gambar konvo dengan baju basah lencun.

Pertama kami keluarga kami ke Kampus Utara, kami merasai banjir besar. Kali terakhir keluar dari Kampus Utara pun merasa banjir besar.

Kampus Utara susah nak lepaskan kami dari sana kot. Nak support kami sambung master ke Kampus Utara? Hehehe.

Monday, November 01, 2010

KONVO : KEDAH YANG BASAH LENCUIN


Konvo kali ini adalah konvo yang basah. Tanah utara tiada lagi kontangnya. Ikan lemas dibawa arus kerakusan. Nasib baik konvo kali ini tiada Pertandingan Memancing. Mana ikan keli lebihan konvo yang terdahulu dah boleh pulang ke habitat asal.

Okeh, lepas ini kalau jumpa biawak mati ke ular sawa mati ke tenuk lemas ke, jangan terperanjat. Biasa la, kampus ini sebelahnya hutan rimba. Setakat haiwan liar mati kerana banjir, dah biasa tengok kot.

Jualan makanan dan minuman semua jatuh kaw-kaw. Jual bunga pun cukup-cukup duit niaga je. Nak untung? Tak dapat jack.

Try baca laporan Komuniti Radio Changlun ini.

Tragedi 2005 mungkin berulang. Harap-harap selamat balik JB. Amin.

Friday, October 29, 2010

MESIN MASA

Duduk di ofis ini macam duduk dalam mesin masa.

"Eh, you tau tak Indonesia kena tsunami? Gunung berapi dia pun nak meletop! Dah gunung berapi dia tu yang top 10 paling tua!" <--- Berita minggu lepas.

"Eh, you tau tak aritu Negeri Sembilan menang lawan bola dengan Johor FC. Piala bla bla bla...." <---Berita minggu lepas.

Gua harap Doraemon dapat ambil tindakan untuk bertanggungjawap pada mesin masa dia dalam ofis ini.

Gua agak minggu depan diorang mesti borak pasal FFM.

Wednesday, October 27, 2010

SELAMAT BERKONVOKASI DI KAMPUS UTARA


Hujung bulan ini aku akan berkampung di kampus utara selama 3 hari 2 malam. Bersempena dengan majlis konvokesyen adik aku. Mungkin ini kali terakhir dan lepas ini entah bila nak datang sini lagi. Sungguh ada pro dan con studi di kampus utara, tapi sekurang-kurangnya aku dah dapat sehelai sijil sarjana muda (degree) dari kampus ini. Boleh dibanggakan juga.

Sempena dah kali terakhir sebab lepas ini kalau nak datang pun tiada sebab, aku nak merasai semula beberapa pengalaman.

1) Makan nasi lemak Kampung Darat sebelum masuk waktu subuh. Sebenarnya, takde la sedap sangat nasi lemak ini cuma makan panas-panas, dengan lauk panas-panas, ikan keli goreng panas-panas di ketika sejuk menggigit tulang di waktu sebelum subuh. Ha, bayangkan.

2) Nasi Kandar Subaidah kuah campur, ayam goreng besar penumbuk, papadom dan air limau asam. Pergh, sedap ke makan kat Subaidah Kampus Utara ni? Takde la sedap sangat, cuma murah sahaja. Ye, murah berbanding kedai nasi kandaq yang lain. Lagi pun sepanjang 4 tahun aku di Kampus Utara, kat sini je la aku makan nasi kandaq.

3) Char Kue Teow kat Medan Char Kue Teow (Ye ke?) Jitra. Selang seli makan char kue teow dengan nasi lemak 7 kupang. Pergh, makan sampai lupa dalam wallet ada seringgit. Ha ha ha.

4) Nasi goreng ayam depan bus stand Changlun. Waktu malam je ada. Itu pun bukan tiap-tiap malam ada. Nasi goreng ayam, ayam asing, ayam jenis order baru goreng. Yang buat dia lebih sedap, pakcik tu selalu bawa anak dara dia tolong dia dekat warung. Makin berselera. Tapi dengar cerita dia dah kahwin. So, berbelah bahagi juga nak datang warong ni.

5) Aku rindu nak makan dekat kedai makcik kari atau ada sesetengah orang panggil kedai "banyak" lauk. Aha... Kedai ini memang tak menyediakan banyak lauk. Tapi yang utama ialah kari organ dalaman (hati, pedal, jantung), kaki dan leher ayam. Itu sahaja kot yang utama. Yang lain biasa-biasa je. Telur goreng, ulam-ulam, sambal tumis, keli goreng, sayur goreng 1,2 jenis. Ish, tu je la. Tapi entah kenapa aura Duwe suka makan sana entah.

6) Kafe Binjai, Kolej Proton. Ha ha ha. Warga kampus utara mana yang tak pernah dengar pasal kehebatan kafe ini, memang jenis makan roti gardenia hari-hari. Paling terkenal ialah masa waktu makan tengahari. Hari kolej jauh-jauh semua datang sini. Sebab lauk murah. Makan murah. Ada banyak variasi. Boleh beli buah-buahan lepas makan nasi. Ada jual air jus buah. Ada jual cucuk-cucuk bakar siam style. Sedap ke? Biasa-biasa sahaja.

7) Sweet corner depan fakulti perakaunan, tangga dekat bilik Kutaq (kolej Proton), Tangga depan bilik Olie dan Liza (kolej Petronas) dan meja sebelah bilik Duwe (Kolej MISC). Ada apa dekat sini? Di sinilah lokasi penjualan Nata De Dadih. Dadih yang pernah popular sekitar tahun 2008 - 2009. Mencetuskan fenomena PEMEDIH (Persatuan Peminat Dadih). This is my proud. Bangga gila. Yang aku dengar, cuma di Kolej Proton sahaja yang ada apprentice. Nama dia Karo. Harap-harap dia bukan jenis bisnes kejap lepas tu lingkup.

Ha ha ha. Teringat betul tempat-tempat makan ni. Tempat yang sedikit sebanyak menyumbangkan lemak dekat badan aku ni ha.

Tuesday, October 26, 2010

RASA MACAM NAK BUAT EURO TRIP. SIAPA NAK JOIN?


Pada mulanya, aku ingat menjelajah sebahagian dari Eropah memerlukan kos yang sangat besar, masa yang terlalu lama dan jati diri yang tinggi. Ini semua berasal dari bacaan-bacaan tentang pengembaraan bangsa Melayu ke bahagian dunia yang sana. Buku-buku yang aku baca.

Buku pertama yang aku baca dan aku terasa macam aku sendiri yang pergi ikut penulis mengembara ialah buku Enrique Mengundang Jauh tulisan H.M Tuah Iskandar terbitan Utusan Publication. Tentang Melayu yang mencari jejak-jejak Melayu di Eropah berdasarkan cerita lama yang tiada bukti sahih tentang Panglima Awang atau nama eropahnya Henry The Black atau Enrique of Melaka yang kononnya telah membantu armada Ferdinand Magellan berlayar mengelilingi dunia, ironinya Ferdinand Magellan tak berjaya pun mengelilingi dunia sebab mati diserang rakyat pribumi di Filipina. Tapi namanya diangkat sebagai manusia pertama yang mengelilingi dunia dan membuktikan bahawa bumi ini bulat.

Hey, ini cerita kalau korang baca, memang korang tak payah pergi Eropah pun dah boleh bayangkan korang di Eropah. Pengembaraan Mazil ke Eropah digambar sekitar tahun 1960 ke 1980. Masuk dari Turki dan menempuhi pelbagai halangan komunikasi, politik, birokrasi, budaya dan ekonomi. Pelbagai kejadian berlaku disetiap persinggahan. Pengembaraan ini dilakukan semata-mata mahu menjejak tinggalkan Melayu di Eropah. Bermula dari beras, senjata seperti keris, dokumen dan pelbagai lagi. Tak terkecuali, nama yang berasal dari Tanah Melayu. Tahulah kamu ada tempat di Sepanyol yang dinamakan Malaga yang kononnya diangkat dari nama Melaka kerana masa itu Melaka adalah pelabuhan terkenal dan nama ini diangkat kononnya macam "ambil berkat" la.

Cari buku ini dan cuba baca.

Aku fikir ini semua mustahil untuk dicapai jika aku bukan orang kaya yang paling-paling tidak bergaji RM5,000 sebulan. Tapi selepas mendapat tahu berita kejayaan setahun yang lepas, aku mula teruja semula.

Tempoh hari, aku bertemu dengan seorang kawan sekolah rendah. Tak sangka pula setahun yang lepas, dia berjaya menjelajah sebahagian dari Eropah dengan hanya berbekalkan RM8,000++ untuk keseluruhan trip selama 15 hari itu secara bagpacking. Ini bermaksudnya, tidurnya tak selesa, makannya tak menentu dan mandinya belum tentu. Ha, ini adventure yang aku cari.

Aku dalam proses untuk temubual dia. Korek sikit pengalaman dia.

Mudah-mudahan dalam jangka masa 2 -3 tahun lagi, aku berjaya buat macam dia. Insya-allah kalau Allah beri rezeki lebih. Tulis travelog sikit ke. Kongsi pengalaman dalam bentuk tulisan dan gambar ke.

Ish, banyaknya berangan! Tapi takpe, berangan dulu. Hehehe.