Saturday, December 24, 2011

NIAT TAK MENGHALALKAN CARA?

Kebelakangan ini aku baru sedar sikap aku yang aku rasa kadang-kadang melangkaui norma kehidupan rakyat Malaysia. Cewah, macam la rebellion sangat statement. Tapi aku rasa macam itu-lah. Kebelakangan ini aku macam lebih suka banyak berfikir. Aku macam tak boleh nak terima bulat-bulat apa yang orang beri. Aku nak ada alasan atau sebab yang kukuh. Nak bukti. Pergh, bercakap macam orang tak ada agama, bak kata golongan konon beragama.

Bagi aku, kita ada pelbagai cara untuk menjadikan perkara mencari ilmu itu sesuatu yang menggembirakan dan di luar norma, selagi tidak bercanggah dengan tuntutan agama dan mengganggu kesejahteraan umat. Yang penting, niat.

Baru-baru ini aku suka letak status aku dengan perbincangan perkara-perkara yang bagi sesetengah pihak, tak perlu untuk dibincangkan sebab melibatkan hal-hal agama. Tetapi niat aku untuk mencerahkan sesetengah perkara yang orang kita selalu kata, "Ala, dah ustaz kata haram, haram je la. Jangan nak melawan. Murtad karang". Tapi bila ditanyakan, "Kerana haram?", jawap dia, "Entah". Nohorom.

So, bila kita nak pandai kalau kita follow suruhan tanpa tahu sebab disebaliknya. Kan? Lagipun, dalam medium komunikasi  Facebook, kita ramai kawan yang boleh diajak berbincang. Tapi setakat komen, "Kau jangan cakap banyak lagi. Kau murtad." , tak mencapai matlamat dah kalau macam ini. Ataupun letak komen, "Ah, malas la layan kau. Putar belitkan aku cakap plak.". Letih.

Aku rasa niat aku baik. Menuntut ilmu agama rasanya tiada cara tertentu, bukan sekadar kita mendengar syarahan agama atau pergi belajar di sekolah pondok. Tapi ada juga yang kata, "Niat kau tu tak menghalalkan cara". 

Haih, bosan.

P/s : Nanti mesti Pais Ateman komen "Kau berdosa besar!". Ha ha ha.

Friday, December 23, 2011

BILA ATOK DAH PESAN, KENA BUAT SERIUS HAL INI

Diam tak diam. Bising tak bising. Aku cuma ada 106 hari sahaja lagi sebelum misi 3 tahun mencari isteri solehah aku bakal menemui tarikh akhirnya. Aku pun tak pasti sejauh mana usaha aku untuk merealisasikan misi ini. Aku rasa usaha dah banyak dah cuma masih lagi belum kena pada sasaran yang sepatutnya. Asyik jumpa makwe orang la tunang orang la janda orang la. Kalau jumpa yang masih single pun, dia tak menunjukkan minat ke aku. Payah la.

Tempoh hari emak ada balik kampung. Pergi tengok atok. Balik ke rumah je, emak terus sampaikan pesanan atok.

"Jangan lama sangat, nanti dah tua takde orang nak."

Aku pun tak tahu nak balas apa. Nak balas kasar, atok sendiri.

Kena kerja kuat, dapat gaji besor, baru awek melekat kot. Ye tak?

Tuesday, December 20, 2011

STOTEJ

Akak adalah adik perempuan aku. Dia belajar sama bidang dengan aku. Maka, dia pun bekerja dalam bidang yang lebih kurang sama dengan aku. Pagi suatu pagi, ketika semua penduduk rumah kucar kacir bersiap nak ke tempat kerja, Ayah ralit perhatikan Akak yang berpakaian lain seperti kebiasaan. Lalu Ayah pun menegur.

Ayah : Aik, Akak kerja ke tak ni?
Akak : Ish, kerja la. Kenapa?
Ayah : Tu bawak baju semalam lagi. Ada stotej lagi ke?

*krik... krik.... krik....*

Akak : Apa?
Ayah : Stotej yang macam malam semalam akak pergi tu.

*krik... krik... krik...*

Emak : Stock take la bang!

Tiba-tiba Emak sergah dari dapur. Pun tengah kucar kacir isi nasi goreng dalam tupperware. Dalam kucar kacir itu juga kami sempat gelakkan Ayah. Kami tak pasti samada Ayah sengaja atau tidak sengajakan kesalahan sebutan itu. Tapi last-last Ayah cuma jawab,

Ayah : Eleh, sama la tu. Bukan beza jauh pun.

ATAS NAMA PENGETAHUAN AM DAN BUKAN SANJUNGAN

Picture by Surian Soosay


Entah kenapa, dek kerana hujan dah 2,3 hari dan pejabat kosong sebab staf habiskan cuti tahunan (baca : kecuali aku) , hari ini aku tergerak nak google tentang pemerintah Korea Utara yang mati pada hari Sabtu 17 Disember 2011 yang lalu. Hasil mendapati semua info yang aku google ini tak realistik langsung, hinggakan aku terpaksa google guna yahoo pulak. Tapi hasilnya tetap sama. Tiada info realistik langsung.

Aku akan bagi link beberapa laporan yang ada menyatakan perihal Dear Leader Kim Jong Il untuk bacaan pengguna internet. Oh, untuk pengetahuan anda, di Korea Utara tiada internet. Tak tahu? Now you know.

9. Kim Jong Il : Biography oleh Biography.com

Mungkin ada di antara kita yang tak kenal pun siapa Kim Jong Il ni sebab dia kata dia tak minat politik. Kasihan dengan manusia yang berfikiran begini. Ini pengetahuan am ye adik-adik. Ini adalah sejarah supaya pada masa hadapan kita dapat belajar dari kesilapan sejarah untuk kehidupan yang lebih baik

Dan untuk adik-adik K-Poop, Korea yang hangpa suka ikut-ikut itu ialah Korea Selatan. Kalau hangpa nak ikut gaya K-Poop Korea Utara, hangpa klik link nombol 2 tu. Hiburan tu hiburan juga, sejarah dunia hangpa kena tahu.

Pengganti Kim Jong-Il ialah Kim Jong-Un. Aku harap dia tak diktator dan lebih berfikiran terbuka. Budak-budak muda kalau dapat tadbir negara tanpa bimbingan mereka yang sepatutnya, boleh jadi haru biru. Kita nantikan nanti. Tempoh perkabungan di Korea Utara sehingga 29 Disember 2011. Lama gila.

P/S : Tak dapat bayangkan kalau yang ganti Kim Jong-Il ialah Kim Kardashian. Wewowewowewo!

Saturday, December 17, 2011

Thursday, December 15, 2011

FRIENDZONE LEVEL TOM HANSEN


Tak tahu apa itu friendzone?
Tak kenal siapa itu Tom Hansen?
Gila. Ini semua kerja gila!

Wednesday, December 14, 2011

Tuesday, December 13, 2011

Monday, December 12, 2011

MAJLIS PELANCARAN BUKU TERBITAN LEJEN PRESS - D-DAY

Sabtu lepas merupakan hari Sabtu yang agak sibuk sepanjang bulan Disember ini (base on my calender). Salah satu program yang buat aku sibuk pada Sabtu lepas ialah menghadirkan diri untuk program ini. Pelancaran 5 buku terbitan Lejen Press. Eh, apahal aku nak datang pulak? Sebenarnya aku dijemput oleh pihak Lejen Press untuk bacaan doa sempena pelancaran ini.... (krik... krik....) Ok. Ok. Bukan. Aku datang atas tiket sebagai salah seorang penulis buku HERO.

Aku sampai memang awal. Tapi ada mamat Kontrol Histeria tu pun lagi awal dari aku. Amal Hamsan pun sampai lagi awal dari aku. Aku tak kenal mereka masa sampai awal tu. Bertegur pun tidak. Sebab aku sombong. Kah kah kah. (... Krik... Krik....) Ok. Ok. Bukan. Sebab aku jenis manusia yang tak tahu nak tegur strangers. Maafkan aku.

Tentang program. Oleh kerana aku baru first time join majlis book launch, aku agak terkejut dengan kehadiran ramai sangat pemuda dan pemudi. Dulu masa majlis book launch Gangguan, aku tak dapat atas faktor logistik dan kewangan. Tapi kali ini aku datang juga. Book launch Gasak (Insyaallah) juga akan aku cuba datang. Aku jadi kaku tak tahu nak tegur sapa-sapa sebab masing-masing tengah sibuk berborak dengan kenalan masing-masing. Kerja gila nak potong depa borak, "Hai, saya Fikri. Penulis Hero. Sila beri tunjuk ajar". Kalau kau, kau rasa nak lempang tak? Nasib baik junior aku masa di Kampus Utara datang. Takde la aku mati kutu. Huhuhu. I love you, meng!

Program dimulakan dengan lantunan suara Aifaa Rizwan, penyanyi indie yang sedang meningkat naik. Tapi awas, dia makwe @_siggplus . Dikatakan @_siggplus ni samseng twitter. Orang kata. Kalau orang tu tipu aku, aku pun tipu kau la. Kalau tak nak kena troll sampai tutup akaun twitter, sila lupuskan angan-angan keji anda. (Gambar 1)

Kemudian pelancaran buku Pompang Pompang oleh penulisnya Jarr Nadjmuddean (Gambar 2). Disusuli oleh pelancaran buku Angus, Himself oleh penulisnya Haniff Hashim (Gambar 3).

Masa senggang dipenuhi dengan lantunan gesekan biola oleh anak murid Cikgu Vee, orang rumah boss Lejen Press, Aisalinglung. membawakan lagu You Raised Me Up oleh Josh Groban. Maaf, Josh tak dapat datang. Walaupun banyak sumbangnya tapi boleh dimaafkan. Maklum la, orang baru nak belajar. Okay, sedikit promo. Kalau sesiapa yang berada di sekitar Subang yang nak belajar gesek biola, boleh menghubungi Cikgu Vee dengan pesanan, "Niat kena baik. Saya ni isteri orang". He he he. (Gambar 4)

Seterusnya pelancaran buku Hero yang ditulis oleh 5 penulis yang tiada profil. He he he. Gurau je. Penulis 1 namanya Shahir. Student UPM lagi. Bagus, muda-muda dah ada buku sendiri. Penulis 2 namnya Alif aka Brader LepLep, penulis di blog sendiri dan blog terfaktab. Muka ganas tapi dalam hati atas tisu. Pilihan mak mertua. Penulis 3 namanya Bozu, penulis di blog sendiri dan blog Ayam Dan Babi. Penulis 4 namanya Lord Zara, penulis di blog sendiri dan blog terfaktab. Dan penulis 5 namanya Fikri penulis tua yang menulis di blog sendiri. (Gambar 5). Pelancaran buku Kontrol Histeria oleh penulis blog Kontrol Histeria dan pelancaran buku Heroin oleh Amal Hamsan tak ada gambar. Zara tak snap. Atau dia saja nak sabotaj. Ha ha ha.

Majlis juga diserikan persembahan oleh The Alif (Gambar 6) yang mendendangkan (Cewah..) lagu mereka yang sedap telinga aku dengar. Kalau ada album, boleh aku beli. Dan juga persembahan oleh Pretty Ugly (Gambar 7) yang sangat best melagukan lagu-lagu mereka zaman dulu. Semua lagu aku sing-a-long. Enjoy gila.

Sebelum balik, sempat makan mee goreng. Sedap. Tapi sayangnya tak dapat air kotak :(

Terima kasih kepada Deus dan Aisalinglung sebab pilih aku jadi penulis buku Hero. Walaupun aku sudah agak dah dimamah usia. Cewah. Aku rasa macam aku yang paling cerewet kot antara semua penulis. Tanya macam-macam. Sampai keputusan nama penulis Hero pun banyak kali aku tanya. Ha ha ha. Sorry la brader. Kalau tak, susah aku nak timing hidup aku. Sori bebanyak. Sebagai ganjaran awal, aku dapat 5 buku naskah Hero secara percuma. Aku sedekah dekat Penthouse Taman Cahaya sebuah dan dekat kawan yang baru dapat baby sebuah. Nak bagi cameraman aka penyokong kuat aku, Aspa, dia balik awal pula. Nanti je la.

Okay, sekarang nak fokus pada Lagenda Skudai Kiri yang akan dimuatkan dalam Gasak, antologi terbitan Sindiket Soljah. Dijangka terbit tahun depan.

Banyak la pulak aku tulis -____-

OH MY !


Work-Happiness Indicator 2011.

No wonder la.....

Sunday, December 11, 2011

Thursday, December 08, 2011

CHARLIE CHAPLIN


Sumber : 9gag

RAJIN SELEPAS MALAS SELEPAS RAJIN

Aku pasti sesiapa pun, yang jenis basuh baju sendiri, akan rasa apa yang aku rasa.

Momentum untuk mencari spirit membasuh baju bukan selalu datang. Kadang-kadang bila kena masa tiap-tiap hari nak basuh. Kadang-kadang kalau sibuk, seminggu sekali. Lagi kalau like hell punya sibuk, nak basuh pun jenis malam Isnin dan pilih baju yang penting je macam baju kerja, spender. Seluar boleh tahan lagi, basuh 2 minggu sekali. Lebih-lebih lagi kalau kerja pakai seluar jeans. Memang sebulan sekali basuh pun belum tentu.

Ok, kalau musim jenis semangat rajin datang. Semua benda kita nak buat. Nak basuh baju, basuh seluar, basuh spender, basuh singlet, basuh cadar, basuh sarung bantal, basuh tuala mandi, basuh bilik air, mop lantai, basuh tingkap. Senang kata, kadang-kadang tu, kucing pun nak dimandikan. Punya la rajin.

Dan bila dah jadi hyper rajin beginilah, wujud pula kemalasan yang lain. Lipat baju.

Bila kau dah lambakan semua baju bersih atas katil, khususnya bujang, dan kau mahu tidur. Kau akan tolak sikit baju bersih tu ke birai katil. Dalam hati kata, "Ngam ngam badan aku pun jadilah." Dan ini akan berlarutan sampai kau dapat momentum untuk rajin lipat baju pula.

Ah, aku rindu hidup bujang :p

Monday, December 05, 2011

LOVE IS A DRUG

KENA CARI AWEK BARU

Lokasi : Kedai Stimbot Mutiara Rini
Waktu : Lepas maghrib, Ahad.

Ayah dapat jemputan kawannya yang baru buka kedai makan ala stimbot di area ini. Maka, selaku lelaki berkeluarga, ayah bawa satu famili bersekali. Berkat, katanya. Dalam majlis doa selamat serba ringkas itu, ramai kawan sepejabat ayah yang hadir. Yang tua, yang muda, yang dekat, yang jauh, yang kenyang, yang lapar, yang biasa makan ala stimbot, yang tak pernah makan ala stimbot tapi berlagak cool buat BBQ ayam tak letak margerin, yang bawa isteri pertama tapi tinggalkan isteri kedua sebab takut kena bahan, yang datang awal dan juga yang datang waktu orang dah nak balik.

Tapi slot perbualan kami anak beranak tidak tertumpu kepada kawan ayah yang buka kedai makan sebegini. Perbualan kami lebih menjurus kepada awek kepada adik aku yang dijadualkan pulang ke tanah air dari mengerjakan haji, pada hari ini (Isnin, 5 Disember).

Akak : Dik, awek adik balik bila?
Adik : Esok.
Aku : Lepas ni adik tak boleh keluar dating selalu dengan hajah la.
Adik : Apsal plak?
Akak : Ye la, dia kan dah hajah. Apa plak jiran-jiran dia kata nanti.
Aku : Dah tak boleh pergi CS, tak boleh tengok wayang, tak boleh pergi zoo.
Adik : Ye ke? *muka curiga* Tengok wayang pun tak boleh?
Akak/Aku : Tak caya tanya emak.

Emak. Tengah sibuk BBQ kepak ayam dan rebus bebola daging. Tangan kiri balik-balikkan ayam yang ayah letak, manakala tangan kanan pegang ais krim potong perisa kacang merah. Multi-tasking.

Adik : Mak, orang balik haji tak boleh tengok wayang eh?
Emak : Memang la. Tak kan tak tahu kot? *Yeah, emak play along dengan kami nak troll adik*
Adik : Ish, ye ke? *Muka percaya*
Emak : Kalau nak dating, kat rumah mak dia je la. *Trolling berjaya!*

Adik diam sekejap. Muka dia monyok sekejap. Seketika kemudian.

Adik : Rasanya, adik kena carik awek baru la kalau gini. He he he.

WIN!

Saturday, December 03, 2011

PENGEMBARAAN FAHMI : KOTA EMAS QUITO - BAB PERTAMA : CERITA FREDO & EMELDA

1) BAB PENGENALAN

*************************************************************************************************

Granada. Circa 1501

Sepasang kekasih saling berpelukkan. Saling memandang bintang sambil tangan merangkul erat tubuh pasangan. Suasana Bukit Pecho tenang sekali malam itu. Arnab liar mungkin tengah lena menyusukan anak masing-masing. Hanya cengkerik beradu suara dengan si katak. Angin bersepoi tak berbahasa menambahkan hawa sejuk dan selesa. Kain alas punggung mereka melambai-lambai mengikut rentak angin. Fredo menenung tembus butiran bintang di hamparan langit. Kusut. Sekusut gelojak fikirannya.

"Apa yang kau fikirkan Mi Amor?"

"Tiada apa-apa. Cuma hati aku gentar mahu mengikut pakcikku minggu hadapan."

"Ke Semenanjung Emas?"

"Bukan. Pakcik Alfonso sudah belajar ke Semenanjung Emas minggu lalu. Sultan Charles ada menitahkan Pakcik Rodriguez untuk melengkap pasukan tentera untuk jelajah ke Dunia Baru." Fredo bercerita panjang lebar. Emelda yang sedari tadi melekapkan kepalanya ke dada Fredo mula mengambil serius dengan kata-kata Fredo.

"Bagaimana dengan kisah cinta kita Mi Amor?" Emelda cuba buat muka sedih meraih simpati Fredo agar tidak turut serta dengan Siri Jelajah Dunia Baru.

Sambil membetulkan duduknya, Fredo memegang muka Emelda dengan kedua belah tangannya.

"Kisah cinta kita ini kisah cinta agong Mi Amor. Jika aku berjaya dalam jelajah ini, aku akan kaya. Bila aku sudah kaya, aku akan upah si Francis, penyair agong untuk membukukan kisah kita ini!"

"Itu pun jika kau berjaya. Kalau tidak?" Mata Emelda mula bergenang.

"Kau boleh belajar untuk berfikiran positif Mi Amor."

Bibir mereka bertaut. Haba tubuh dikongsi. Nafas bersatu. Dan tiba-tiba suara si katak dan cengkerik makin tenggelam. Keluh desah mereka menjuarai acara beradu suara alam.

Wednesday, November 30, 2011

PENGEMBARAAN FAHMI : KOTA EMAS QUITO - BAB PENGENALAN

     Sejak kecil lagi, sedang kanak-kanak seumurnya leka menonton Power Ranger dan siri kartun Jepun yang lain, Fahmi pula leka menonton filem berteraskan siri pengembaraan Pengembara Kulit Putih yang mempunyai azam untuk mencari harta karut di seluruh dunia. Jika tidak diasuh oleh datuknya, nescaya Fahmi masih lagi leka seperti kanak-kanak lain yang hanyut dalam dunia kartun Nihon.

     Datuk Fahmi bukan berasal dari keluarga senang. Sewaktu mudanya, dia menghabiskan masa seperti remaja seusianya sewaktu itu. Berjoget lambak dan menonggak arak. Sekitar tahun 1966 dulu, tak siapa yang ambil pusing sangat tentang hal ehwal agama dan moraliti. Tetapi dia sangat rajin bekerja dan disenangi majikannya, tauke Ladang Dorado iaitu Tuan Robert Pizarro. Beliau berasal dari Brazil. Masuk ke tanah melayu atas jemputan kerajaan untuk memajukan ladang getah di sini. Sebelum Tuan Robert Pizarro meninggalkan tanah melayu, beliau mewasiatkan agar seluruh hartanya di sini dijaga oleh datuk Fahmi. Jika selepas 10 tahun Tuan Robert Pizarro tidak kembali ke sini, seluruh harta ini akan diwarisi oleh datuk Fahmi.

     Sejak usia dah senja sebegini, datuk Fahmi hanya berehat di rumah melayan karenah cucu. Terima kasihnya yang tidak terhingga kepada Tuan Robert diabadikannya sebagai nama sebuah sekolah umum yang dibuka di kawasan ladang sebagai inisiatif kepada pendidikan percuma untuk pekerja ladang.

     Sewaktu Fahmi di usia muda lagi, datuknya telah mengasuhnya untuk mendekati aktiviti luar pintu yang mencabar. Impian datuknya untuk melihat Fahmi sebagai Pencari Harta Karut tak pernah pudar. Untuk permulaan, dibiasakan tubuh badan Fahmi dengan aktiviti memanjat gunung. Kebanyakkan gunung di Malaysia sudah berjaya Fahmi tawan. Ramai otai-otai di persatuan mendaki gunung kagum dengan kebolehan dan kesungguhannya. Dengar khabar, ada syarikat ternama yang mahu menaja segala perbelanjaan Fahmi untuk menakluk Gunung Everest, seterusnya menjadi penawan gunung Everest termuda Malaysia. Namun, atas faktor kesihatan datuknya yang tidak menentu, dia terpaksa menolak. Tapi dia tidak kecewa sebab datuk adalah segalanya baginya. Ibubapa sibuk menguruskan perniagaan di London. Sebulan sekali baru berjumpa, itu pun jika tiada aktiviti perniagaan.

     Di saat berasa di usia emas begini, datuk Fahmi tidak berupaya untuk menyimpan amanat Tuan Robert Pizarro lagi. Sudah sampai ketikanya, dia harus menurunkan amanat ini kepada pewarisnya, iaitu Rahmat, bapa kepada Fahmi. Namun dek kerana faktor kesihatan yang semakin kronik, menunggu Rahmat pulang ke Malaysia hanya perbuatan yang merugikan. Pilihan terakhir, diwariskan kepada Fahmi. Tapi mampukah Fahmi untuk menanggung beban amanat ini sedangkan dia sendiri gagal untuk melaksanakannya seperti mana yang Tuan Robert Pizarro harapkan.

HERO OLEH LEJEN PRESS



Bulan 12 bulan busy dengan persediaan untuk year end closing. Aktiviti mengupdate mungkin akan berkurangan tetapi antologi buku Hero terbitan Lejen Press yang mana aku menyumbang cerita dalam 20 pages akan diterbitkan pada bulan ini. Nantikan update yang akan datang dari aku.

Jenguk-jenguk di sini untuk buku-buku keluaran Lejen Press.

Wednesday, November 16, 2011

PALING KURANG ADA BENDA YANG AKU BOLEH BANGGAKAN KEPADA CUCU AKU NANTI


Tempohari aku ada masuk ujibakat untuk buku bertajuk Hero yang bakal diterbitkan oleh Lejen Press, sebuah kampeni buku indie yang berHQ di Uya Distro, Subang. Lepas beberapa ketika yang agak genting dan beberapa kali diugut, pihak penganjur akhirnya mengeluarkan senarai penuh penulis yang bakal terlibat dengan projek ini.

Dan kalau kau lihat pada gambar di atas, penama nombor 1 ialah Fikri Misit. Okay, itu aku sebenarnya. Mungkin disengajasalahkan oleh penganjur. Atau mungkin tidak. Siapa yang tahu, kan? Hehe. Whatever la, asalkan aku dapat cuba menulis gaya humor hero pula :)

*tepuk bahu sendiri*

Di tangan aku sekarang, sudah konfem ada 2 projek buku.
1) Gasak by Sindiket Soljah - Tahun depan. Seni tak boleh dipaksa-paksa, kata Tokrimau.
2) Hero by Lejen Press - Dijangka pada Disember/Januari

Untuk Tokrimau, saya akan segera buat bayaran. Sori tok, baru angkat kereta. Sen tak cukup lagi. Hehehe.

Dengan ini, projek cerita Bandar Seri Korupsi itu akan dihentikan siaran di blog ini sebab bakal dikontiniu di dalam buku Hero. Hey ho! Let go!

DAH 10,000

SEKSUALITI KELIRU :)

Lokasi : Restoren Ayam Penyet Ria, Plaza Angsana.
Masa : Dinner

Ayah belanja kami sekeluarga sempena ulangtahun kelahiran aku. Kami sambut awal sehari sebab pada hari kejadian merupakan hari kerja. Malam hari kerja biasa kami makan dekat rumah je sebab malas nak keluar. So, takkan nak sambut ulangtahun kelahiran makan biasa-biasa plak, kan?

So, oleh kerana selalu dengar artis-artis dan kawan-kawan menggambarkan betapa sedapnya nasi ayam penyet di Restoren Ayam Penyet Ria, Sunway Pyramid, aku pun rasa teruja nak pergi makan di restoren yang orang kata sedap ni. Tapi di cawangan Johor Bahru.

Bila kami duduk di kubikel, seorang pelayan datang membawa senarai menu. Kami pilihan makanan ikut sedap tekak. Sementara itu, mata kami memberi signal sesama kami. Ada gelak bisu yang cuma diluahkan. Selepas pelayan itu pergi, terhambur segala yang terbuku di mulut.

HAHAHAHAHA.

Tiba-tiba datang sepasang pemuda-pemudi duduk di belakang kubikel kami. Pelayan yang sama datang menghulurkan senarai menu.

"Nanti kami panggil bila nak order" Ujar pemuda itu kepada pelayan. Sopan.

Kami menanti dengan tabah. Tunggu pasangan tadi nak order.

"Kak!... Ermm.. Bang!... Erm..." Pemuda tersebut cuba panggil pelayan yang sedang agak sibuk.

"Ish awak ni.. Panggil dia akak la... Nanti kecik ati dia." Ujar si pemudi.

"Ish.. Tak nak la... Kan dia tu lelaki. Kang kecik hati plak." Balas si pemuda lalu membuat isyarat memanggil yang universal. Petik jari sambil lambai tangan.

Kami sekeluarga : HAHAHAHAHAHA

Kami yang keliru oi. Kami yang serba salah oi.

Monday, November 14, 2011

MAKCIK NAK BUAT KEK

Lokasi : Kedai Borong
Hari : Ahad

Seorang makcik masuk ke kedai dengan anak perempuannya yang berumur kira-kira 10 tahun. Jika dinilai dari sudut pakaian, makcik ini datangnya dari keluarga yang berada di bawah par dan berpendidikan kurang tinggi. 

Makcik : Yam, ni barang sume cukup ke ni?
Yam : Macam dah cukup je mak.
Makcik : Eh, ni ada satu lagi. Jap mak pi tanya.

Makcik : Bos, ini barang ada tak? *sambil tunjuk kertas*
Tauke : Apa awak tulis ni? *pejam celik pejam celik nak pahamkan*
Makcik : Ni ha... K..i..s..m..a..s... ha.. Kismas... ada jual tak?

Krik... Krik... Krik...

Tauke : Itu kena tunggu 25 Disember nanti *gelak dalam hati*

Krik.. Krik.. Krik...

Makcik : Lamanya... Sekarang takde stok ke?
Tauke : HAHAHAHAHAHAHA.

Saturday, November 12, 2011

SAYA SEDANG BERCUTI DI BALI. AWEK BOGEL? TAK JUMPA LAGI.




Ketika status Facebook ini ditulis, saya sedang berada di kubikel pejabat saya menunggu baju saya kering. Tadi pergi jemputan, baliknya hujan lebat mampoih, baju lencun. So, singgah pejabat dulu keringkan baju, minum neskefe dan tonton episod terkini siri TV Greys Anatomy.

Dalam pada mencicipi neskefe suam, idea bernas untuk menggunakan kemudahan "check-in" untuk berangan sedang bercuti di pulau Bali sambil berangan melakukan beberapa aktiviti nakal. Dan ya, ada mereka yang percaya. Tak, mereka bukan kurang bijak. Mereka cuma "play-along" dengan anganan saya.

Saya sayang kawan-kawan saya.

Friday, November 11, 2011

HARI MARAH SEDUNIA PUNAH TIBA-TIBA

Sejak akhir-akhir ini, aku mudah naik hangin. Marah tak semena-mena. Kadang-kadang tengok budak main bola kaki ayam pun spirit nak marah tu mencanak-canak naik. Tak tahu apa fasal. Nak cakap tak cukup makan, setiap kali masuk waktu makan tak pernah miss. (Kalau la solat aku pun macam tu, kan bagus :( ). Kalau nak kata tak cukup nafkah batin, ermm...aku rasa baru semalam dapat. Entah la.

Tapi tadi, baru kejap tadi, tahap menyirap aku dah naik mendadak. Aku menyampah pula bila orang sembang serius tapi guna bahasa budak-budak baru nak naik #BBNU. Bualan kami di medium Facebook Chat adalah lebih kurang gini.

Ros : iponee acu ilang
Aku : ilang katne?
Ros : ipone acu ilang hr ni. buda slongcar beg. ilang kat scool. duit acu pon ilang
Aku : hilang kat bilik guru?
Ros : x.. cat legaran
Aku : mcm mana bag kau bole ada kat legaran plak?
Ros : ye laa sbb acu cat situ... beg acu pun cat citu laaaaa
Aku : Cibai la. Kau bole eja betul-betul tak?
Ros : cau jgn la mrh acu, can phone acu baru ilang :( comp ni xde uruf cay la. ceyboard rosax :(

Krik.... Krik... Krik...

Aku : HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.

Thursday, November 10, 2011

SHOPPING ALAM MAYA

Sekarang, entah kena sampuk dek setan mana, aku mempunyai hobi baru yang mendatangkan penyesalan pada akhir bulan. Hobi yang makan duit banyak dalam 2,3 ratus jugak kalau tak reti nak jaga dompet. Hobi ini dinamakan bersiar-siar di alam maya lalu tersinggah di gerai alam maya bernama E-Bay serta kedai-kedai lain dan tersangkut hati dengan design baju printed tee sebab mempunyai saiz sebesar saiz aku.

Hati siapa yang tak sayu jika aku waktu muda-muda dulu tak dapat berfesyen seperti orang muda-muda kebanyakkannya. Tapi kini, dengan teknologi yang ada sekarang, dapatlah aku beli t-shirt kolar bulat dengan pelbagai corak menarik di dada. Hehehe.



Ini design yang aku beli bukan dari E-Bay tapi yang menariknya tentang kedai baju alam maya bernama RIPT Apparel ini ialah design bajunya hanya available selama 24 jam sehari. Ini bermakna untuk setahun mereka hanya menghasilkan 365 design baju sahaja dan ini tidak akan diulangcetak. Power kan?


Wednesday, November 09, 2011

WORDLESS WEDNESDAY #13 - PEMINAT BUKU GANGGUAN


"Lepas saya baca buku ini, tidur malam saya ditemani mimpi ngeri !" - Peminat

Tuesday, November 08, 2011

KORUPSI - BAB PERTAMA

BANDAR PURA CENDANA . TAHUN 2035

Ruang pejabat Bank Of Korupsi yang terlalu padat dengan pekerja kelihatan seperti pasar basah. Pekerja adakalanya terpaksa berlaga punggung bila berjalan. Dengan ruang sekecil ini, dilambakkan dengan seramai boleh pekerja di dalamnya. Bukan tidak pernah mereka bising-bising dengan pihak pengurusan. Dah beberapa kali Shahrul, Pengurus Bank Of Korupsi Cawangan, turun naik pejabat pengurusan Korupsi Corp untuk melaporkan hal ini tetapi sampai sudah tiada tindakan diambil.

Hubungan antara pekerja juga tidak berapa baik. Beberapa siri pertikaman lidah pernah berlaku sehingga mereka berpecah kepada 2 clique. Pernah sekali mereka bergaduh tentang cawan. Cawan tak berbasuh di sinki sudah berminggu tapi tak siapa pun ambil peduli sehingga se-koloni semut membina sarang di dalam cawan. Itu belum lagi kes jumpa anak “Mak Menti” yang masih merah-merah dalam jug di sinki.

Dalam ramai pekerja yang berbalah, hanya seorang sahaja pekerja yang dilihat neutral. Dia tak pernah kisah dengan siapa dia berkawan, dengan siapa dia keluar makan tengah hari atau siapa yang dia tumpangkan kereta. Semuanya dilayan dengan senyuman. Namanya Jack. Ya, hanya Jack.

Sudah menjadi lumrah dunia, kuasa batil lebih besar dari kuasa haq. Berbuat baik dengan semua orang tidak menjanjikan Jack bebas dari dibuli. Segelintir pekerja lelaki yang nakal gemar memperkotak-katikkan Jack sehingga segelintir dari pekerja yang lain tidak menyenangi dengan perbuatan mereka.

"Seth, kau ni tak baik tau buat Jack macam tu. Kau ingat ni zaman sekolah ke?" Jack hanya tersengih sahaja tiap kali Kak Mawar membelanya.

"Ah, kau ni Mawar. Tak sporting langsung. Bukannya aku liwat ke rodok ke budak ni. Aku suruh bancuh kopi dengan beli crepe coklat je. Kecoh la."

Selalunya Abang Ali-lah yang selalu melenting kalau Kak Mawar bersuara. Selalunya memang macam ni. Orang lain tak berani nak masuk campur sebab mereka berdua pekerja yang paling lama berkhidmat. Tentu sudah masak dengan keadaan seperti ini.

Di pejabat ini, kebiasaannya pekerja baru akan berlindung di bawah "sayap" Kak Mawar iaitu Grup Perdagangan Antarabangsa, sebab takut dibuli oleh Abang Ali dan gengnya. Tapi lain pula bagi Jack. Jack memilih untuk berada di dalam Grup Pinjaman Peribadi dan merelakan dibuli oleh mereka.

"Kau ni yang bodoh sangat pergi masuk Grup Ali tu kenapa?" Pernah sekali Kak Mawar memarahi Jack.

"Tak pe la kak. Orang lelaki, kenalah kalis maki dan buli." Jack hanya tersenyum sahaja. Memang senyum tak pernah lekang dari bibirnya. Memang itu sifat semulajadi Jack.

Suatu hari, ada seorang pekerja baru mendaftar diri dan dek kerana kemelut dalaman pekerja, pihak atasan Bank Of Korupsi mengarahkan pekerja baru ini untuk berada di Grup Pinjaman Peribadi dan ini menyebabkan Kak Mawar jadi resah. Tetapi tidak bagi Abang Ali. Sekurang-kurangnya ada sekuntum mawar yang kembang di dalam grupnya. Tidaklah bosan selalu menghadap muka-muka lelaki lain yang ketandusan kasih sayang.

Sejak kehadiran Wendy di Grup Pinjaman Peribadi, aktiviti membuli Jack semakin berkurangan kerana mata-mata keranjang yang lain sibuk menawarkan diri untuk membantu Wendy tanpa disuruh. Sesekali timbul rasa kasihan di hati Jack sebab Wendy dilihat macam rimas dan tidak boleh fokus pada kerjanya.

Suatu hari, Jack mendapat pesanan suara dari Wendy yang mengajaknya untuk keluar makan tengah hari bersama. Tanpa ada niat lain seperti rakan kerjanya yang lain, Jack bersetuju sahaja. Makan tengah hari itu menjadi makan tengah hari yang paling bermakna bagi Jack sebab Wendy bukan sahaja cantik dan berjaya mencairkan hati para mata keranjang di pejabat, malah hati Jack sendiri sudah cair meleleh. Jack tidak sedar bahawa kemesraannya tengah hari itu dijenguk oleh bencana.

Di lorong belakang pejabat, Jack ditahan oleh beberapa oleh rakan kerjanya. Pada mulanya mereka hanya bertekak dan Jack seperti biasa bertindak untuk mengendurkan ketegangan. Namun rasa berang mereka terhadap jack memang tidak dapat dibendung. Merasa juga se-das dua pukul ceduk ke perut Jack tapi Jack tidak melawan. Wendy yang dari tadi menjerit ketakutan segera mendekati Jack usai dia ditibai oleh rakan kerjanya.

“Kau tak apa-apa? Kenapa kau tak melawan?” Wendy melemparkan soalan yang dia sendiri tahu jawapannya. Bukan soalan yang literal tetapi bukankah itu soalan yang biasa diajukan dalam keadaan begitu?

“Kau ada tisu?” Jack bertanya. Dikalisnya soalan dengan soalan. Bijak. Dia cuma tidak mahu Wendy risau.

“Nah, aku bawa kau pergi klinik?” Tanya Wendy penuh sangsi.

“Tak perlu. Aku okay. Kejap lagi baiklah ni.” Jack bukan mahu tunjuk hero. Dia tak mahu kejadian kecil ini menjadi besar. Biasalah tu kalau lelaki bergelut pasal cemburu buta. Jack mahu kejadian ini habis di sini.

“Kau janji tak laporkan kepada manager okay? Aku tak mahu mereka dibuang kerja sebab benda kecil begini.”

“Okay”. – Dalam keadaan begini, kau masih lagi risaukan nasib orang yang memukul kau lebih dari nasib kau sendiri. Kau memang istimewa.

Saturday, November 05, 2011

PROJEK BARU - KORUPSI (EPILOG : BANDAR SERI KORUPSI)

TAHUN 2075

Tengah malam musim sejuk tahun ini memang bukan calang-calang punya sejuk. Mengikut ramalan kaji cuaca dari berita siaran televisyen berbayar TV3 jam 9 malam tadi melaporkan suhu malam ini mencecah suhu di bawah takat beku. Pada suhu yang sebegini, hanya manusia kacukan beruang kutub sahaja yang dapat bertahan. Kebanyakkan penduduk Bandar Seri Korupsi hanya menghabiskan masa menonton televisyen di rumah bersama keluarga sambil menghirup minuman bangsawan “3 Shots Carmomile’s Expresso” untuk memanaskan badan. Gedung membeli belah juga banyak yang sudah menutup perniagaan. Tidak seperti 40 tahun yang lalu, Bandar Seri Korupsi seolah bandar mati menjelang waktu senja.

Mengikut logik akal, jika ada yang baru sudah pasti ada yang lama. Di satu sisi gelap, 10 kilometer dari Pintu Masuk Selatan yang lebih dikenali sebagai Pagar Phoenix, sekelompok manusia yang berkumpul mengelilingi unggun api cuba memanaskan badan dan mengekalkan haba untuk meneruskan hayat. Mereka hanya berteduh di runtuhan bangunan, kilang produk ping pong dan bangkai kereta yang terbiar. Bau hanyir seakan menjadi haruman utama. Dengan keadaan sebegitu, hatta tikus sekalipun hidup dalam ketakutan, takut menjadi santapan utama manusia di situ. Yang paling menyedihkan, penduduk kawasan ini semakin berkurangan semasa musim sejuk. Ini adalah kerana pembunuh utama kebanyakkan manusia di sisi gelap ini adalah musim sejuk. Tubuh yang sudah kejung dan terbujur kaku tidak dikebumikan tetapi dijadikan bahan bakar untuk manusia lain menahan ajal. Ya, tidak lain tidak bukan, kawasan ini dinamakan Lembah Mati.

Pemerintah Bandar Seri Korupsi tidak pernah berhenti berfikir tentang Lembah Mati. Tiada kenderaan yang dibenarkan keluar masuk dari keempat-empat Pintu Masuk Utama. Kawalan yang terlalu ketat sehinggakan lalat dari Lembah Mati sekalipun tidak berjaya melepasinya. Susunan tembok gagah mengelilingi Bandar Seri Korupsi langsung tiada cela. Berjuta-juta Litta (matawang Bandar Seri Korupsi) dilaburkan dalam sektor keselamatan yang melibatkan pelbagai teknologi tercanggih yang pernah dicipta pada masa itu. Yang menjadi persoalan kepada para pemimpin itu ialah bagaimana manusia di Lembah Mati dapat meneruskan hidup sedangkan bekalan makanan dan air bersih disekat sepenuhnya. Manusia yang dibuang ke Lembah Mati seharusnya mati dan memang itu tujuan Lembah Mati dicipta.

Jika mahu diceritakan titik permulaan sejarah hitam Bandar Mati bermula, selapis demi selapis lembaran sejarah perlu diselongkar. Cerita tentang kemusnahan dan kerakusan manusia meratah hasil bumi untuk tujuan peribadi diturunkan secara lisan dari satu generasi ke satu generasi sehinggalah ada inisiatif untuk ditulis iaitu sewaktu tersebarnya virus yang menyebabkan mulut mereka ditumbuhi cacar sehingga menyukarkan mereka untuk bertutur. Helaian bersejarah yang telah dibukukan ini cuba dimusnahkan oleh manusia-manusia berkepentingan itu tetapi berjaya diselamatkan oleh hero yang tidak ditulis kisahnya. Jasa hero-hero ini hanya mampu mereka peringati melalui arca-arca yang mereka bentuk dari sisa runtuhan bangunan dan kenderaan. Hanya dengan ini sahaja mereka mampu tinggalkan untuk generasi masa hadapan sebagai peringatan bahawa harapan untuk mereka sentiasa ada. Dan dengan bantuan hero ini, mereka masih lagi diberi pulang untuk bernafas di bumi tuhan ini.

Wednesday, October 12, 2011

BEZA

2001. 01:30am

Adnan baru habis study dari bilik Adib. Peperiksaan hari esok dianggapnya sebagai satu cabaran terunggul sebab jika dia gagal lagi kertas ini, bermakna dia terpaksa meninggalkan pusat pengajian ini. Ini adalah kali ketiga dia menduduki kertas peperiksaan ini sepanjang setahun setengah dia bergelar pelajar.

Bilik Adnan dan bilik Adib berlainan aras. Budak-budak aras Adnan kebanyakkannya bukan dari kursus yang sama dengan Adnan. Sungguhpun begitu, hubungan mereka rapat. Paling kecoh pun hubungan mereka regang sebab berebut bilik air. Itu pun laaaammmmaaaa dulu masa mereka mula masuk.

Masa Adnan melangkah naik tangga untuk ke biliknya, kedengaran jauh dekah-dekah gelak budak-budak arasnya. Ketika Cemet berlari melintasi bilik Lanun, ketua aras, lagi kuat dekahan itu. Untuk ke biliknya, Adnan perlu melintasi bilik Lanun.

"Nan, rilek dulu. Nak pi mana?" Ujar Lanun. Di biliknya, ada juga 3,4 kutu yang tak tahu datang dari mana.

"Esok aku exam ni Nun. Nak balik dulu. Tido. Exam pagi." Kata Adnan.

"Lek lu. Sap sap kok lu." Balas Lanun sambil bangun ke pintu dan menarik tangan Adnan.

"Ni ha, rasa dulu rokok ni. Shisha paling moden." Kata Lanun.

Adnan dok perati bekas tu memang macam bekas shisha seperti yang dia tengok dalam tivi. Tiada apa kemudaratan kalau dia cuba. Dia tengok orang lain hisap dalam tivi selamba je. Lagipun Adnan tengok Lanun dengan kutu-kutu tu selamba je hisap.

Glok-glok-glok-glok.

Buweeeekkkk....

"Nan, yang kau sedut dedalam sangat apsal weh?"

*****

Malam itu menjadi pengajaran kepada Adnan untuk belajar membezakan antara shisha dan bong.


#Ganja, 2011

PEKAK

2002. 12.35am.

Di sebuah bilik hostel di sebuah pusat pendidikan, sekumpulan remaja lelaki yang terdiri dari 3 orang lelaki dan seorang separa lelaki sedang dok ralit mengelilingi sebuah ciptaan manusia bernama bong atau dapur. Masing-masing bermuka rakus dan tak kurang juga ada yang meleleh air liur.

Ini bukan sebarangan dapur yang diperkatakan. Ini dapur yang bisa buat remaja-remaja ini khayal ke kayangan. Ya, ini dapur penghisap ganja rekaan sendiri. Aku yakin jika rekaan ini menepati ciri-ciri tertentu, Ikea akan masukkan dalam katalog mereka.

Rekaan standard. Botol Redbull dan batang betik.

Icam siap meracik dedaunan kering ganja dan tembakau dari jenis Dunhill yang disukat secukup rasa, ala-ala seorang Chef dari dapur Masterchef. Dalam 4 manusia yang menagih kasih se-pam ganja, hanya Icam sahaja yang pandai meracik dan menyediakan dapur.

"Culing mana? Culing," Icam bertanya.

Das!

Sekepal penumbuk gagah singgah ke muka Icam yang sedang busy menyediakan dapur.

"Babi apa ni weh?" Icam tengking dan terus berdiri. Tangan kanannya masih mengusap-ngusap pipi kanan yang masih pedih,

"Kau cibai apa panggil aku Juling? Babi ar. Aku taw la aku juling. Tak payah la nak dok hina selalu." Jani lawan tengking balik.

"Woi cibai, aku tanya CULING la sial. Bukan JULING."

Dan pagi itu,sedap manusia sedap dibuai mimpi, Jani berhenti hisap ganja. Orang tua pernah berkata, "Biar tak hensem tapi jangan pekak".

Sekian.

#Ganja , 2011

Tuesday, October 11, 2011

KAMPUNG ORANG MENDATANG

Thn 2050. Adalah disembunyikan dlm lipatan sejarah, sebuah kampung yang dibuka oleh org mendatang dan dijaga oleh pemuda bernama Iskandar.

Jika Genghis Khan mengganas di Mongolia, Iskandar pula mengganas di Skudai Kiri.

Kampung orang mendatang serba susah. Serba serbi kekurangan. Serangga pembawa vektor sudah ibarat haiwan peliharaan. Bau longkang sisa dari kedai makan berhampiran menjadi pewangi utama kawasan itu. Orang paling kaya rumahnya diperbuat dari papan-papan plywood, sedangkan penduduk biasa berdindingkan kertas kadbod yang silih bertukar setiap hari.


#Gasak , 2011

Monday, October 10, 2011

UPDATE DIRI SENDIRI

Dah lama dah tak update blog. Sibuk dengan kerjaya dan kerja sampingan serta hobi. Masalah peribadi pun iya juga.

Kerjaya aku pun macam biasa. Terumbang-ambing. Macam dulu-dulu. Rasa macam nak cari kerja baru sahaja. Jiwa dah kurang. Kerja sampingan takde la. Bila takde kerja sampingan, itu juga satu masalah. Umur dah meningkat, tak kan nak bergantung pada gaji kerja tetap sahaja, kan? 

Hobi. Mengarah filem pendek dah sampai tahap diskusi peringkat 1. Diskusi tentang jalan cerita. Pemilihan pelakon, lokasi penggambaran, prop, busana dan shoot-shoot yang cantik dan memberi ilham. Diskusi peringkat 2 akan berlangsung dalam hujung minggu ini atau minggu depan. Depend pada ketidaksibukkan pelakon dan kru. Peringkat ini lebih kepada penerangan kepada para pelakon dan kru yang terlibat tentang filem yang bakal dirakam nanti. Pembahagian tugas juga dibuat pada masa ini untuk mengelakkan pertindihan kerja. Projek ini projek indie. Kru datang dengan kerelaan. Aku tak paksa sebab kerja ini bukan ada gaji.

Oh ya. Projek ini dinamakan Projek Tahi Judi diusahakan di bawah produksi Kamikacak Production dan Gerila Marhaen : Filem Dari Rakyat.

Projek persendirian lain. Aku terpilih untuk menjadi penulis dalam buku terbitan Sindiket Soljah bertajuk Gasak. Buku bergenre gangsterism ini bakal siap bila semua penulis siap tulis. Tak usah ditanya lagi bila keluar. Tapi aku menjanjikan debaran. Hahaha. Tulis pun baru satu muka surat, dah janji yang bukan-bukan. Pui...


Monday, September 26, 2011

GERILA MARHAEN : FILEM DARI RAKYAT

Alhamdulillah, dengan izin Allah dan sokongan kawan-kawan filem pendek Pagar The Movie berjaya disiapkan. Bila ditayangkan di Maskara Shorties, terasa penat lelah kami selama ini berbaloi bila ada penonton yang tepuk tangan selesai filem ditayangkan. Banyak yang perlu diperbaiki sebenarnya tapi biar la filem ini jadi batu loncatan untuk kami menapak dalam scene short film ini.

Lepas je Maskara Shorties 2011 menayangkan filem kami, aku terus rasa spirit nak bikin short film mencanak-canak naik. Lantas aku tubuhkan Facebook Group "GERILA MARHAEN : FILEM DARI RAKYAT" yang mana aku berharap mana-mana pihak yang rasa macam ada idea nak bikin short film tapi tak tahu nak salurkan di mana boleh sumbang idea di sini. Aku rasa group ini dapat kumpulkan banyak idea bernas serta gila dan kami dengan sumber yang terhad ini akan sedaya upaya realisasikan idea mereka. Ingat, sumber kami (kewangan, props, pelakon, masa) adalah sangat terhad. So, idea yang simple dan memberi impak dan sesuai dengan sumber kami, akan kami cuba filemkan.

Aku harap aku dan kawan-kawan lain yang berminat akan turut ambil bahagian. Ini projek suka-suka. Hobi bak kata orang. Boring dok buat kerja harian yang meletihkan, nak bersukan pun tak tahu, aku sibukkan diri dengan hobi ini.

Mohon dapat awek dengan hobi ini. Uhuk.

Sila tonton filem pendek Kamikacak Production yang pertama.

Saturday, September 17, 2011

Wednesday, September 14, 2011

BERAT

Badan aku kecil tapi bila timbang, berat kemain.

Rahsianya?
Sebenarnya, aku berat hati. Berat hati nak kurus.

Heh.

TAYANGAN PERDANA "PAGAR" DI MASKARA SHORTIES


Klik gambar untuk tumbesaran pantas.
Terima masih Soljah sebab bagi filem aku keluar Maskara :p

Tuesday, September 13, 2011

KAMU MAHU SESUATU YANG LEBIH JUJUR DARI KAWAN TERDEKAT KAMU?

Aku bagi kamu satu rahsia.

Orang kata cermin untuk kita lihat perangai kita adalah dengan lihat menerusi kawan-kawan. Ya, kawan-kawan la yang akan menegur kita kalau kita buat sesuatu yang kurang sedap dipandang atau kurang kurang yang lain. Lebih-lebih lagi kawan baik atau yang kita anggap dia kawan terdekat sekurang-kurangnya.

Aku lebih suka kawan yang jenis kalau tak suka cakap depan-depan. Sebab itulah dinamakan kawan. Kalau yang cakap belakang itu tak kawan. Eh, aku banyak bergosip, makanya aku tak kawan dengan ramai orang rupanya. Ha ha ha. 

Ok, itu cerita lain.

Tapi bila kau tak suka tapi kau simpan dalam, kemudian bercerita kepada aku tentang betapa tak selesanya kau dengan orang lain, aku okay. Sempoi. Aku dengar. Tapi bila aku bercerita balik tentang betapa tak selesanya (bukan BENCI) aku dengan orang lain, kau anggap aku lepaskan marah aku kepada kau, kau marah? I thought we are bestie.

Dan aku sedar orang tak suka lepak dengan aku. Aku je yang ngada-ngada SMS semua orang suruh gather dan lepak dengan aku. Kesian kan kat aku. Dah la takde orang nak kawan, kendian paksa orang kawan dengan aku. Pathetic kan?

Eh, mana satu rahsianya?

Kamu buat begini. Buat kawan terdekat kamu marah. Buat sesuatu yang dia tak suka. Apa-apa. Kamu lihat reaksinya. Kamu tunggu sampai dia bercerita tentang kamu yang dia paling benci. Thats the true color. Mustahil kalau kawan kamu suka kamu 100% la. 

Selamat mencuba :)

Friday, August 26, 2011

AKU DENGAR CERITA TUHAN TRAFIK ITU POWER ORANGNYA.

Mula-mula dulu aku tulis blog bukan sebab nak kejar trafik atau nak cari duit tepi. Jauh sekali nak join segmen-segmen yang bukan-bukan di alam maya ni. Aku tulis dulu sebab aku suka menulis dan merapu. Dulu aku hanya merapu dalam kertas dan akhirnya menjadi sampah dan dimarahi emak pasal buat sampah. Tapi sejak dikenalkan dengan dunia blogging, aku mula merapu di sini.

Dari entri sakitkan hati orang hinggalah ke entri hati sendiri sakit, semuanya aku letak dalam blog. Nak jadi duit tepi? Nak join segmen? Jauh sekali, sebab aku menulis dengan ikhlas. Ya, aku ada letak iklan Nuffnang. Satu sahaja. Kat bahagian tepi. Tak macam sesetengah orang, iklan kiri kanan atas bawah tengah, semua iklan sahaja. Isi blog, sampah. Kendian ajak orang join segmen. Memang sampah. Orang nak baca ke nak blogwalking ke, itu hak orang. Aku tulis ikut suka aku. Ya, masa itu aku tak matang lagi. Tulis pun yang merapu-rapu aja. Tapi aku nak cuba ubah tulis benda yang bermanfaat atau benda-benda yang aku boleh kumpul dan bukukan. Thats better.

Oh my, nasib baik aku tak terjebak dengan segmen Tuhan Trafik. Syukur. Tuhan Trafik siapa? Entri setiap page ada 2 sahaja tapi yang penuhnya dengan iklan-iklan. Find a better side job la brader. Cer tengok blog masing-masing, siapa yang ada blog yang macam ni? Bukan kau? Syukur kita sama-sama.

Eh, bulan Ramadhan ni terkutuk orang ke? Oh wai! Oh, TER tak pe kan? Tak sengaja. Syukur.

Eh, aku tak sebut nama sesiapa kan? Syukur. Kalau tak aku kena tangkap dengan SKMM atau polis atas tuduhan mengutuk blogger lain. Eh, ini kita masuk Akta Hasutan tak? Nasib baik Akta Larangan Mengutuk Blogger Terkenal tidak diperkenalkan. Kalau tak, mesti jadi hashtag dalam twitter. Eh, ni aku borak pasal twitter, kau tahu tak guna twitter? Twitter syok woh. Try ah. Apa yang best? Sebab tak ada orang ajak buat segmen. Kah kah kah.

Butthurt enough? Oh wait! Aku tak letak nama di sini. Syukur. Eh, ni aku kutuk-kutuk ni mesti ramai spy mereka yang datang sini nak baca entri ini. Syukur. Nanti trafik blog aku naik. Eh, perangai macam Tuhan Trafik la pulak. Ha ha ha.

GANGGUAN DI UNIVERSAL STUDIO, SINGAPURA. HO YEAH!


Credit to Venot (Tuan kamera) dan Muffler (Tuan buku)

Monday, August 22, 2011

PROJEK BARU TERFIKIR

Semenjak aku dah berjinak-jinak dengan twitter, dah makin jarang aku update entri di blog atau facebook. Status-status di facebook pun kebanyakkan aku kopipes dari twitter saja. Ada 2 sebab sahaja (buat masa sekarang) aku buka facebook. Satu, untuk main Mafia Wars dan Farmville. Kedua, untuk membaca post dan mesej dari wall facebook. Tak sedap pula kalau orang dah minat tapi kita boh layan. Sombong. Kita jadi manusia ni jangan dok sombong. Ahaa!

Sedikit update tentang apa yang aku buat sepanjang bulan ni.

Aku nak cuba menulis dalam genre yang aku sendiri tak pernah terfikir aku akan tulis iaitu seram suspen. Apa yang memberikan aku galakan ialah feedback yang aku terima. Tapi ini bukan projek terdekat. Aku kena ambil masa untuk kumpul material lagi. Ada budget-budger dalam 20 cerita dalam buku tu dan 1 cerita dalam 8 - 10 pages. Aku agak dalam awal tahun depan baru boleh cari publisher. Buat masa sekarang tengah sibuk dengan kerja rutin. Kalau sampai akhir tahun aku tak dapat assistant, aku cadang nak mula berkawan dengan Jobstreet.com kembali.

Saturday, August 20, 2011

DIARI RAMADHAN : KENA CULIK SEBAB TAK PUASA

Aku tak pasti samada makhluk kuning itu semua beragama apa. Bentuk tubuh mereka seakan manusia tetapi terdapat perbezaan pada sesetengah anggota badan dari segi saiz. Pakaian mereka seakan pakaian makhluk yang aku biasa tonton di televisyen. Ketat, sendat dan refleks cahaya.

Aku ingat lagi masa itu, aku sedang berkayuh basikal BMX ke port makan tengahari, di sebuah kotai tinggal. Kayuhan di bawah cahaya terik matahari benar-benar meletihkan. Namun, selepas terbayangkan nasi berlaukkan kari ayam bahagian peha kanan (kuah campur), aku jadi bertenaga tiba-tiba. Tak ramai yang sudah berkumpul di port. Cuma ada aku dan Medzar saja. Port dengan sekolah aku tak jauh sangat. Aku dah biasa sampai awal. Manakala Medza datang awal sebab hari ini turn dia beli nasi. Yang lain-lain seperti Seth Tan, Malik, Fadil dan Shark biasa tiba lewat 20 minit kerana lokasi sekolah mereka yang sangat jauh.

Makan tengahari secara berjemaah di bulan Ramadhan menghasilkan kekenyangan dan kepuasan yang luar bahasa, Dek kerana jahil, agama kami ketepikan. Fikiran kami masih fikiran remaja 15 tahun. Dosa pahala tak ambil pusing.

Tapi hari itu tuhan mahu tunjukkan kekuasaannya pada kami. Sedang sedap kami pekena nasi lauk kari ayam bahagian peha kanan, dan hirup air limau asam boi, atap kotai terpelanting dan cahaya terang menerjah secara tiba-tiba. Kami yang kesilauan dan kekalutan terus bertempiaran lari mahu selamatkan diri. Nasi berterabur dan dinding plywood bergoncang kuat. Benda terakhir yang aku ingat hanya aku sempat jamah ayam sebelum aku pitam.

*****

Makhluk kuning itu semuanya sedang sibuk mempersiapkan rumah mereka untuk perayaan yang aku sendiri tak tahu. Aku yang tercongok di sebuah bilik yang hanya bertingkap, hanya dapat memerhatikan sahaja mereka dari situ. Bilik kedap bunyi, nak berteriak pun tiada guna. 

Aku yakin ini bukan Bumi tapi tak jauh beza dengan bumi. Tatkala ini ketika langit semakin gelap, seakan waktu maghrib di bumi, azan berkumandang dan tak ada seekor makhluk pun yang berkeliaran. Tiba-tiba dinding bilik aku terbuka dan makhluk kuning menghidangkan aku makanan yang aku sendiri tak tahu namanya. Yang pasti ia bukan ayam golek atau nasi kerabu. Macam rumput dan berbau paing. Aku menangis teresak-esak. Aku nak berbuka. Eh, aku tak puasa. Kena raid masa lunch tadi!

*****

Sejak hari makhluk kuning melepaskan aku kembali ke bumi, aku berjanji akan berpuasa penuh pada setiap tahun sebab tak nak kena culik makhluk kuning sebab lauk berbuka diorang tak sedap!

Friday, August 12, 2011

DIARI RAMADHAN DI LUAR NEGARA #HUNGRYTALK

2042. MOSCOW.

"Abah, bila nak buka ni? Boboi dah lapar la.". Kedengaran rengekan budak lelaki yang sedang baring berbantalkan peha empuk aku.

"Kalau boboi nak buka dulu, bula la. Ni dah dapat setengah hari pun kira okay dah." Aku cuba memujuk Boboi, anak angkat aku, untuk berbuka. Budak belum mumaiz, tak apa lah. Baru nak belajar berpuasa. Kalau dah besar-besar Adnan, dah wajib sula kuda dah tu.

Boboi diam tak menjawap. Aku masih lagi menyelak akhbar Russia versi elektronik menggunakan peranti elektronik canggih waktu tu. Melayan perasaan sebelum masuknya waktu berbuka yang dijadualkan ada 4 jam lagi. Tak banyak gosip hiburan time-time ramadhan macam ini. Yang banyak cuma cerita politik dan rakyat keracunan makanan akibat makan makanan yang dibeli di bazar ramadhan. Tak ubah macam Malaysia 30 tahun lepas, getus hati aku.

Aku alihkan kepala Boboi di atas sofa. Aku biarkan Boboi tidur di atas sofa. Kasihan aku lihat budak kecil seusia Boboi yang gigih belajar berpuasa. Kalau dulu, 30 tahun dulu, budak seusia Boboi ni kalau disuruh berbuka, sepantas kilat dah berada depan peti sejuk siap teguk air. Ah, bukan setakat budak seusia Boboi, pemuda sebesar Adnan dan Rohaizal sekalipun. Hahaha. Tapi itu cerita lama. Gelihati bila aku terkenang-kenang kisah itu.

Suasana bandar Moscow sudah kurang sesaknya. Bazar Ramadhan banyak yang dah tutup. Cuma peniaga-peniaga mercun, baju kurung dan kain sampin songket sahaja yang gagahkan diri meneruskan perniagaan di kala cuaca yang agak sejuk. Nasib baik pihak berkuasa tempatan ada menyediakan unggun-unggun api untuk mengelakkan peniaga dari mati kesejukkan. Pengajaran untuk mereka dari peristiwa tahun lepas apabila ramai peniaga bazar mati beramai-ramai di tapak bazar akibat kesejukkan.

Suasana Moscow dari tingkat 7 apartment mewah milik aku sungguh tenang. Buat masa sekarang, kebanyakkan rakyat Moscow sudah pulang dari tempat kerja dan sedang bersama keluarga untuk berbuka puasa bersama. Tipikal rakyat Moscow. Kami hidup dalam keadaan aman.

Aku? Aku dah siap-siap suruh Seman, PA aku, tapaukan Nasi Ambeng lauk Rendang Landak dan Air Kathira Urip yang diimport khas dari tanah air aku di Johor. Seman di sana atas urusan perniagaan aku. Pada usia aku yang sudah setua ini, aku hantar Seman sudah cukup memadai.

Apasal aku tak masak sendiri? Ramuan untuk buat semua tu bukan senang nak dapat di sini. Nak kena cari dalam pasaran gelap. Aku selaku datok bandar, mana boleh mencemar duli turun ke pasaran gelap. Apa pula kata kabinet nanti. Lagi pun, dekat Moscow ni celah bedah mana yang ada bela landak. Kan?

Kenapa tak suruh orang rumah masak? Korang ni mengalah Michelle pula tanya aku macam-macam. Macam recording Melodi Raya pula. Aku forever alone la. Tu yang aku bela anak angkat sorang. Senang nak allocate harta bila aku dah takde nanti. Ala setakat nak kahwin untuk ada orang jaga makan minum baju semua, aku dah ada maid yang mencukupi untuk buat semua tu. Keperluan batin? Alhamdulillah, tangan kanan aku masih kuat dan mampu menjalankan tanggungjawap dengan bagus.

.........................

#HungryTalk