Tuesday, September 13, 2011

KAMU MAHU SESUATU YANG LEBIH JUJUR DARI KAWAN TERDEKAT KAMU?

Aku bagi kamu satu rahsia.

Orang kata cermin untuk kita lihat perangai kita adalah dengan lihat menerusi kawan-kawan. Ya, kawan-kawan la yang akan menegur kita kalau kita buat sesuatu yang kurang sedap dipandang atau kurang kurang yang lain. Lebih-lebih lagi kawan baik atau yang kita anggap dia kawan terdekat sekurang-kurangnya.

Aku lebih suka kawan yang jenis kalau tak suka cakap depan-depan. Sebab itulah dinamakan kawan. Kalau yang cakap belakang itu tak kawan. Eh, aku banyak bergosip, makanya aku tak kawan dengan ramai orang rupanya. Ha ha ha. 

Ok, itu cerita lain.

Tapi bila kau tak suka tapi kau simpan dalam, kemudian bercerita kepada aku tentang betapa tak selesanya kau dengan orang lain, aku okay. Sempoi. Aku dengar. Tapi bila aku bercerita balik tentang betapa tak selesanya (bukan BENCI) aku dengan orang lain, kau anggap aku lepaskan marah aku kepada kau, kau marah? I thought we are bestie.

Dan aku sedar orang tak suka lepak dengan aku. Aku je yang ngada-ngada SMS semua orang suruh gather dan lepak dengan aku. Kesian kan kat aku. Dah la takde orang nak kawan, kendian paksa orang kawan dengan aku. Pathetic kan?

Eh, mana satu rahsianya?

Kamu buat begini. Buat kawan terdekat kamu marah. Buat sesuatu yang dia tak suka. Apa-apa. Kamu lihat reaksinya. Kamu tunggu sampai dia bercerita tentang kamu yang dia paling benci. Thats the true color. Mustahil kalau kawan kamu suka kamu 100% la. 

Selamat mencuba :)

1 comment:

  1. yop. Nabi yang Allah kata manusia paling sempurna puna de orang tak suke.

    ReplyDelete

Komenlah Aku