Thursday, October 09, 2008

AKU SKANDALISME

Jika kita hendak menyingkap kembali dalam lipatan sejarah, skandal memang sudah jadi macam kelakuan wajib untuk sesetengah pihak mencapai matlamat jahat masing-masing.

Zaman aku sekolah juga terjadi perkara-perkara skandal ini. Contohnya Cikgu Ehem-ehem yang ada "Adik-angkat" lelaki. Memang masa tu semua pelajar (lelaki) berebut-rebut nak jadi "Adik-angkat" Cikgu Ehem-ehem ni. Kaum hawa memanjang berzikirkan kata keji dan maki hamun bila tengok Cikgu Ehem-ehem ni. Berbulu.

Banyak woo kelebihan kalau jadi "Adik-angkat" cikgu ni. Boleh ikut dia keluar ke bandar naik kereta kancil dia. Kadang-kadang tu dia hantarkan balik kampung. Tapi bagi aku, part yang best bila dia selalu belanja makan.

Apa boleh buat, nasib orang tak kiut (macam aku), tak berjaya aku nak jadi salah seorang koleksi "Adik-angkat" dia.

Tapi di peringkat universiti ini, aku ingat kegiatan tak bermoral ini makin berkurangan. Almaklum la, masing-masing dah ada akal fikiran yang rasional. Belajar pun pandai-pandai. Siap dapat anugerah macam-macam. Pointer pun cun. Tapi bab akhlak, hancus.

Kalau setakat aku dengar cerita, memang aku susah nak percaya kejadian ini. Tapi nasib baik la 2 mata ori dan 2 mata artifisial aku ini menjadi saksi kejadian tak bermoral ini berlangsung. Bagi mereka, mungkin ini bukan satu tindakan yang tak bermoral. Setakat hubungan biasa pengajar-pelajar. Tapi apa kata orang lain yang melihat.

Aku tak kisah. Mungkin pendapat aku salah, tapi orang lain mengata. Orang memberi pendapat. Orang menyebarkan pendapat.

Tapi kalau bagi mereka perbuatan mereka okay dan relationship mereka memang sekadar pengajar-pelajar, just go on je la. Just tanamkan dalam hati, "Go to hell la dengan orang lain". Pegang ini sebagai pedoman.

Tapi ingat, jangan sampai terlajak pula. Nanti, tak pasal-pasal malu nak pergi farmasi sebab nak beli pregnancy test kit. Ambil langkah bijak je. Zaman sekarang ni, macam-macam boleh jadi tahu.

:p

3 comments:

 1. dak comei!
  bagaimana smbutan hari raya di uum techenta?? msti x sronok kan??

  ReplyDelete
 2. cm kenal je wiwin cikgu yang kau cite ni.

  ape cite die sekarang ek.

  ReplyDelete
 3. wah2 cerita lama......
  aku pun tak sempat dpt dibelanja olehnye hoho

  ReplyDelete

Komenlah Aku