Thursday, October 16, 2008

LUBUK DUIT

Zaman sekarang ini, segalanya perlukan duit. Nak makan, kena guna duit. Nak beli itu ini, gunakan duit. Nak masuk jamban pun kena guna duit. Dan. Sebab duit inilah manusia sanggup berbuat apa sahaja. Menipu, merampok, salahguna kuasa. Macam-macam la.

Dan. Aku tahu satu lubuk duit. Itu pun kalau kamu mahu. Tak kan la buaya nak tolak kalau ada bangkai terhidang depan mata, kan?

Apa kita kalau kita sama-sama anjurkan satu majlis atau satu kejohanan.

Mana yang dikatakan lubuk duit?
Kita minta diwajibkan semuanya menghantarkan satu pasukan dan kita letakkan harga yuran pendaftaran kaw-kaw tinggi. Let's say kita minta RM300 untuk satu kejohanan.

Eh, aku tak nampak lagi la mana yang dikatakan lubuk duit?
Kan kita akan dapat ribu-ribu dari yuran pendaftaran tu. Kira dah kaya la tu. Kos pentadbiran kejohanan bukan banyak sangat pun. Setakat duit pengadilan dan hadiah sahaja. Untuk hadiah, kita jangan bagi banyak sangat. Alah, budak zaman sekarang nak kan title pemenang je. Kita bagi duit sikit dan piala pusingan. Settle-lah. Yang lain tu, kita masuk poket kita. Kita tong-tong dengan sek-sek kita. Tapi kena ingat. Biar pecah perut, jangan pecah di mulut.

Lagi pun, sekarang ni dah akhir semester. Masing-masing dah kering. Masing-masing nak cari duit. Tak kira-lah cara halal atau cara haram. Orang kalau dah terdesak, memang lain macam sikit. Aku pun sesak. Apakah....?

No comments:

Post a Comment

Komenlah Aku